Verzamelaar haalt biënnale in Rotterdamse villa binnen

ROTTERDAM (ANP) - De villa tegenover Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam wordt deze zomer tijdelijk een museum. Het pand, waar de Rotterdamse burgemeester Peper en Neelie Kroes grote voorliefde voor hadden, is sinds anderhalf jaar eigendom van kunstverzamelaar J. van Caldenborgh, directeur van Caldic Chemie.

Tijdens Manifesta, een nieuw tweejaarlijks kunstevenement, stelt Van Caldenborgh de eerste en tweede verdieping van zijn villa beschikbaar aan jonge kunstenaars. Die zullen een tentoonstelling inrichten over familie en huiselijkheid.

Burgemeester Peper wilde dat de gemeente het pand zou aankopen als ambtswoning, maar dat ging gezien de hoge kosten niet door. Het monument aan het Museumpark zou 1,3 miljoen gulden kosten.

Van Caldenborgh, die een zeer omvangrijke collectie hedendaagse kunst bezit, blijkt de eigenaar te zijn van 'Het Laatste Avondmaal' van Han van Meegeren dat nu in de Kunsthal is te zien. De Kunsthal kocht het schilderij in de trant van Johannes Vermeer op een veiling in Parijs, zodat het niet zou ontbreken op de overzichtstentoonstelling van Van Meegeren. Kort na aankoop werd bekend dat de Kunsthal het schilderij al had doorverkocht aan een niet nader genoemde privéverzamelaar.

Manifesta 1 speelt zich van 9 juni tot en met 18 augustus af in twaalf Rotterdamse musea en andere instellingen, variërend van Museum Boijmans Van Beuningen tot het Nederlands Foto Instituut. Aan de manifestatie doen ruim 70 kunstenaars en groepen uit 20 landen mee. Onder hen bevinden zich uit Nederland René Kool (Amsterdam) en de Rotterdamse kunstenaarsgroep NEsTWORK.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden