Verwijt met een hoog achteraf-gehalte

Beschuldigingen dat Dutchbat-commandant Karremans meineed pleegde zijn 'ongefundeerd'

De beschuldiging dat Dutchbat-commandant Thom Karremans zich tegenover de parlementaire enquêtecommissie aan meineed schuldig zou hebben gemaakt, is volgens huidige en vroegere Tweede Kamerleden ongefundeerd.

Het is dan ook niet te verwachten dat de Tweede Kamer stappen tegen Karremans onderneemt, zeggen Harry van Bommel (SP) en Bert Bakker (D66). Karremans zou ten tijde van de val van de moslimenclave Srebrenica in juli 1995 tegen een militaire arts hebben gezegd dat het 'niet goed zou aflopen' met de moslimmannen en -jongens die in handen van het Bosnisch-Servische leger waren gevallen. In een KRO-documentaire trok militair historicus Christ Klep daaruit de conclusie dat Karremans meineed heeft gepleegd tegenover de parlementaire enquêtecommissie die hem in november 2002 verhoorde over de gang van zaken in Srebrenica.

Karremans verklaarde toen dat hij niet wist dat "er mannen uitgetrokken werden, verhoord werden en apart werden afgevoerd". Volgens de militaire arts zou Karremans in juli 1995 tegen hem hebben gezegd dat het 'niet goed zou aflopen' met de mannen. Als Karremans dat al gezegd heeft, betekent dat volgens SP-Kamerlid Van Bommel nog niet dat Karremans tegenover de parlementaire enquêtecommissie meineed heeft gepleegd. "In juridische zin blijkt uit Karremans' uitspraak geen kennis van wat er gaat gebeuren. Hij sprak een vermoeden uit over het lot van de moslimmannen. Opsluiting in een concentratiekamp was ook aannemelijk. We weten nu wat er met de mannen is gebeurd, maar op dat moment was moord op zo'n grote schaal nog niet voorgekomen."

Ook voormalig Kamerlid Bert Bakker, destijds voorzitter van de enquêtecommissie, vindt de beschuldiging van meineed buiten de orde. "Dit verhaal heeft een heel hoog achteraf-gehalte. En je ziet ook dat een aantal hoge militairen achteraf aan de kant van de slachtoffers is gaan staan en zich aansluit bij beschuldigingen tegen Karremans. Niemand kon zich in juli 1995 voorstellen dat er zo'n genocide zou worden gepleegd, ook Karremans niet. Al had hij het geweten, dan had hij niets kunnen doen."

Dutchbat-III was met zo'n vierhonderd lichtbewapende militairen geen partij voor het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Mladic. Actief verzet tegen het afvoeren van de moslimmannen zou volgens sommige deskundigen tot veel extra slachtoffers hebben geleid.

Het OM in Arnhem onderzoekt sinds ruim een jaar een aangifte die nabestaanden van slachtoffers tegen Karremans en zijn plaatsvervanger Franken hebben gedaan. Zij hebben zich volgens de nabestaanden schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en medeplichtigheid aan genocide. Zo lang het onderzoek gaande is, wil het OM niet reageren op de beschuldiging van meineed. Gebruikelijk is dat het OM pas in actie komt als aangifte wordt gedaan.

Het Joegoslavië-tribunaal, waar Karremans zich in vergelijkbare zin uitliet als tegenover de enquêtecommissie, kon gisteren nog niet reageren op de beschuldiging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden