Verwijderingsbijdrage vaak misbruikt

(Novum) - Drie op de tien winkeliers die apparaten als wasmachines en televisies verkopen, maken misbruik van de geheven verwijderingsbijdrage. Consumenten betalen die bijdrage van enkele euro's, zodat de apparaten in Nederland milieuvriendelijk kunnen worden verwerkt. Bijna dertig procent van de detaillisten verkoopt of exporteert de ingeleverde apparaten echter als tweedehands goederen naar ontwikkelingslanden, blijkt dinsdag uit een landelijk onderzoek van de Vrom-Inspectie.

De doorverkochte apparaten worden noch door de winkeliers, noch door handelaren gerepareerd of getest. Daarom valt de apparatuur onder Europese regels voor de export van afvalstoffen. Veel elektrische apparaten als televisies en koelkasten bevatten gevaarlijke stoffen en mogen daarom niet worden uitgevoerd naar ontwikkelingslanden. Voor CFK-houdende koelapparatuur geldt een handelsverbod. Ook worden eisen gesteld aan de verwerking van de apparatuur.

De afgedankte apparaten worden in ontwikkelingslanden deels gerepareerd, meldt de inspectie. Daarbij blijven afvalstoffen in het milieu achter. Meestal worden de apparaten onder slechte omstandigheden uit elkaar gehaald om de kostbare metalen eruit te halen. De arbeiders lopen daarbij gevaar, doordat bij het verbranden van onderdelen onder meer dioxines en kwikdampen vrijkomen die kankerverwekkend zijn. De restanten worden bovendien vaak gedumpt en verontreinigen het grondwater. In deze gebieden wordt dat veel gebruikt als drinkwater.

De Vrom-Inspectie onderschepte het afgelopen jaar duizend ton elektronica-afval. Van de 69 onderschepte partijen waren de meeste bestemd voor China, Hongkong en West-Afrikaanse landen. Bij 27 vrachten ging het om gevaarlijk afval uit monitoren en televisies. Bij 25 partijen is koel- en vriesapparatuur met CFK-houdende koelgassen aangetroffen.

De aanleiding voor het landelijke onderzoek was een regionaal onderzoek van de Vrom-Inspectie in 2004 naar de export van afgedankte apparaten. Daarbij bleek al dat 'een groot deel' van de ingeleverde apparatuur in strijd met milieuwetgeving werd geëxporteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden