Verwijderde tweets van politici nu toch weer te zien

Het logo van Twitter Beeld ANP XTRA
Het logo van TwitterBeeld ANP XTRA

Politici moeten voortaan weer uitkijken met wat ze op Twitter plaatsen. De dienst politwoops keert namelijk weer terug. Vanaf vandaag houdt de website weer bij wat politici allemaal verwijderen. Twitter blokkeerde Politwoops in augustus, maar komt daar nu op terug.

Tom Scheele

Politwoops is een dienst van het Nederlandse 'Open State Foundation'. Volgens directeur Arjan El Fassed is het goed dat de dienst nu weer online is. "Het is belangrijk dat publieke uitspraken van politici weer terug te vinden zijn. Dat zorgt voor transparantie. Natuurlijk mag iemand van mening veranderen, maar daarvoor hoef je in het verleden gedane uitspraken niet te verwijderen."

Transparantie
In oktober liet CEO Jack Dorsey namens Twitter al weten dat het de communicatie met ontwikkelaars wilde verbeteren. Daarbij noemde hij onder meer Politwoops. "We maken op de eerste plaats onze excuses voor de verwarring. We hebben de verantwoordelijkheid om organisaties die transparantie verbeteren te blijven ondersteunen", zei hij toen.

De uitspraken van Dorsey volgden op een brief waarin Twitter gevraagd werd coulanter te zijn tegenover organisaties als Politwoops. Meer dan vijftig organisaties zetten hun handtekening onder deze brief, waaronder Human Rights Watch. "Dat is belangrijk geweest voor ons", zegt El Fassed. "Vanaf dat moment zijn we begonnen met onderhandelen en op oudjaarsdag waren we er eindelijk uit."

Vanaf vandaag is Politwoops dus weer online en de dienst hoopt de komende jaren te kunnen groeien. "Ons eerste doel was om de dienst weer online te krijgen. Onze ambitie is nu om Politwoops de komende jaren uit te breiden naar nog meer landen", zegt El Fassed. Politwoops lanceerde de dienst sinds 2010 in meer dan dertig landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, Egypte en Turkije.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden