Verwenbrownies (met kardemom als u dezelfde afwijking hebt als ik)

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje:

Dr. Oetker Verwen Brownies Duo Wit & Puur

Browniemix: suiker, tarwebloem, magere cacaopoeder, zetmeel, kipeiwitpoeder, zout, rijsmiddelen (E500, E4501, E341), roomaroma.

Browniemix witte chocolade: suiker, tarwebloem, zetmeel, wittechocoladepoeder 6,5% (suiker, cacaoboter, volle melkpoeder, magere melkpoeder), magere melkpoeder, kipeiwitpoeder, rijsmiddelen (E450, E500, E341), aroma's.

Inclusief bakvorm.

Zelf toevoegen: boter of margarine, 100 ml water.

Verwenbrownies! Ik wist niet dat er ook brownies bestaan die géén verwennerij zijn, maar Dr. Oetker heeft er een speciale bakmix voor. Hoe gekker, hoe beter, lijkt het devies van alle bakpakfirma's. Zie uitwassen als 'Sprookjesboom-Kruimelcakejesmix', 'Disney Princess Carriage Cupcake Kit' of een '123 Pakket voor Cupcakes Chocolate Sensation'. Kennelijk is het big business, het bakmixgebeuren, bakken is immers hot. Grappig dat iets dat staat voor gezelligheid, huiselijkheid en kneuterigheid ineens hip kan worden. Maar het is een kwestie van de tijdgeest. Het blijft maar crisis en overal op de wereld is het bar en boos, dus koesteren we ons thuis bij de oven en troosten onszelf met een taartje.

Helaas wordt ons door de pakjesindustrie aangepraat dat we lijden aan bakfaalangst. Alleen een bakmix biedt veiligheid, houvast en zekerheid, alleen zo kan het niet mislukken. Die vermaledijde marketeers ook altijd. Ze weten het steeds weer zó te presenteren alsof iets zelf maken Heel Erg Moeilijk is. Terwijl je met het simpele doch magische superkwartet bloem, boter, eieren en suiker nu juist 1001 baksels kunt fabriceren. Gewoon helemaal zelf.

Speciaal voor het ultieme indewattenlegmoment van het jaar, namelijk moederdag, hierbij het recept van mijn eigen troetelbrownies. Uiteraard gemaakt van echte chocola, geen magere cacaopoeder met roomaroma, want dat noem ik geen verwennerij, al helemaal niet voor de liefste mamma van de hele wereld. Extra genot biedt de toevoeging van cranberry's en kardemom. Maar dat laatste is wellicht een persoonlijke afwijking: ik zit in een fase waarin ik het liefst overal een koesterend snufje kardemom doorheen gooi.

Zelf maken?

Nodig voor ± 12 stuks:

100 g pure chocola (70%)

100+50 g witte chocola

100 g zachte boter

125 g suiker

80 g bloem

3 eieren

50 g gedroogde cranberry's

6 kardemompeulen

snufje zout

wat extra boter en bloem voor invetten

Oven voorverwarmen op 175 °C. Breek 100 g pure chocola en 100 g witte in stukjes boven twee aparte kommen. Voeg aan elke kom 50 g boter toe en smelt voorzichtig au bain marie of in de magnetron. Laat afkoelen. Hak de resterende 50 g witte chocola alvast in kleine brokjes. Mix de eieren met suiker en zout minstens 5 minuten luchtig. Doe de helft bij de gesmolten witte chocola, de andere helft bij de gesmolten pure chocola. Schep de cranberry's, witte chocoladebrokjes en 40 g bloem door het lichte mengsel. Breek de kardemompeulen open en stamp fijn in de vijzel. Schep het poeder samen met 40 g bloem door het donkere mengsel. Vet een kleine rechthoekige bakvorm (20x18 cm) grondig in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Schep het lichte beslag erin, strijk glad, daarbovenop het donkere beslag, strijk ook glad. Marmereffect: schep met een eetlepel vanaf de bodem wat deeg omhoog en keer de lepel om zodat het lichte boven komt te liggen. Herhaal dit een keer of 8. Bak in ± 30 minuten in de oven gaar, maar nog wel smeuïg van binnen (check met een satéprikker). Laat afkoelen en snij in kleine vierkantjes.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden