Verweij mist de Russische kritische aanwijzingen

Koen Verweij tijdens een training. Beeld ANP
Koen Verweij tijdens een training.Beeld ANP

De zilveren winnaar van Sotsji, Koen Verweij, wil in Pyeongchang ondanks de onstuimige voorbereiding zijn 'beste race ooit' rijden.

Het ging in de afgelopen maanden eigenlijk over niets anders. De Russen, de Russen, de Russen.

In elk interview dat schaatser Koen Verweij gaf, werd hem iets gevraagd over de ploeg waar hij zich afgelopen zomer bij aansloot en waar hij nu, door het grootschalige dopingschandaal, ineens niet meer bij zit.

De 27-jarige schaatser wil het wel eens over wat anders hebben. Maar dat gaat niet, want de olympische voorbereiding van de zilveren winnaar op de 1500 meter in Sotsji is behoorlijk in de war geschopt door de Ruslandkwestie. Op de olympische baan in Gangneung moet de 27-jarige schaatser het namelijk doen zonder zijn steun en toeverlaat: coach Kosta Poltavets.

Poltavets is door het Internationaal Olympisch Comité geschorst voor de Winterspelen. Hij mag niet mee naar Pyeongchang omdat de sporters die hij begeleidt ooit in verband zijn gebracht met dopinggebruik.

Voor Verweij ook een enorme klap, want hij moet het nu zonder zijn coach doen. Hij wordt nu bijgestaan door de Australische coach Desley Hill, die hem al eerder op het NK afstanden en het olympisch kwalificatietoernooi begeleidde.

Telefonisch contact

Toegegeven, een vlekkeloze olympische voorbereiding is dat niet. Hij mist Poltavets. "Ik mis zijn Russische kritische aanwijzingen op mijn kritiek", vertelt Verweij, die telefonisch nog wel veel contact heeft met zijn coach. Dan, als grapje bedoeld, "maar alles wordt op zijn Russisch vastgelegd". Alsof Poltavets door middel van criminele praktijken zoals spionage toch beelden van Verweij zou krijgen.

Verweij zegt het met een grijns, want dat gebeurt natuurlijk niet.

Maar veel viel er niet te lachen voor de man die als doel heeft om op de Spelen zijn 'beste race ooit' te rijden. In het team van Poltavets kon Verweij trainen met de beste sprinter van dit moment, Denis Joeskov. Maar de Rus van wie hij veel leerde is er niet bij op de Spelen omdat hij ook een van de Russische sporters is die werd geschorst door het IOC.

Joeskov probeerde deze week tevergeefs via een rechtbank in Zwitserland toch op de Spelen te komen. Verweij probeert zich voor die ontwikkelingen af te sluiten. Hij heeft geen contact met zijn oud-teamgenoten. "We hebben dat ook met elkaar afgesproken. Ik moet me met de Spelen bezig houden. Mijn eigen ding proberen te doen."

De schaatser uit Alkmaar denkt dat hij ondanks alle ruis in de aanloop naar Pyeongchang in staat is om een topprestatie neer te zetten. "Het ijs is hier lekker snel. Ik vind dat fijn, dan kan ik nog net even wat meer gebruik maken van mijn vermogen. Ik denk dat ik op de juiste weg ben om een hele snelle rit neer te zetten. Als dat lukt, wordt het voor iedereen heel lastig."

Aan kleuren van medailles wil de man die zich na Sotsji verloor in randzaken en zich in een jaar tijd weer terug naar de wereldtop schaatste, nog niet denken.

Maar iedereen die hem een beetje kent weet dat Verweij alleen tevreden is met goud. In 2014 liep de sprinter op een haar na de olympische titel mis op de 1500 meter. Goud en zilver scheelde slechts 0,003 seconde. Of dat nog oud zeer is? Totaal niet, glimlacht Verweij breed. Wie die grijns zag, wist genoeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden