Verwaterde Veenendaalse derby

VEENENDAAL - DOVO tegen GVVV, anno 2001. Een wedstrijd tussen twee hoofdklassers die voorop lopen in de al maar voortschrijdende professionalisering van het amateurvoetbal op zaterdag. En een ondanks de beperkte regenval al bij voorbaat verwaterde derby, die deze keer na een felle en snelle, maar qua spel matige partij geen winnaar opleverde (2-2).

Loek Laurman

DOVO tegen GVVV, dat was ooit de 'rooien' (sinds 1933) tegen de 'blauwen' (sinds 1947). Of de meer in het spel bedrevenen met een verfijnde techniek, tegen de noeste werkers uit Gelders Veenendaal. Met door de jaren heen de meeste prijzen voor DOVO, want tegenover de zeven sinds 1970 behaalde afdelingstitels kan GVVV er maar twee stellen.

De jacht op succes is natuurlijk nog steeds dezelfde als voorheen, maar de behoefte om daarin vooral elkaar de loef af te steken, leeft voornamelijk nog onder de ouderen. Bij hen die nog kunnen voelen hoe het vroeger was.

Onder de jongeren leven die clubsentimenten niet meer. Bij GVVV spelen Jan Gaasbeek (38 jaar inmiddels en zaterdag niet eens bij de wisselspelers) en Frank Verkuijl, die beiden in de jeugd van DOVO opgroeiden. Dat kan tegenwoordig.

Voor de beleving van de derby kunnen zij misschien nog te rade gaan bij hun huidige teamgenoten Johan de Man en Gerard van de Pavert (hij brak zaterdag een sleutelbeen) en bij de enkeling die de al of niet gedwongen uittocht bij DOVO aan het eind van vorig seizoen heeft overleefd.

In de zoektocht naar nieuwe krachten ging DOVO dit jaar het verst. Slechts vijf spelers overleefden de opfrissing van de selectie. Tussen de nieuwkomers bevinden zich ex-profs als Elroy Asmus en Richard Beekink. Met als organisatorische noviteit dat alle selectiespelers met ingang van dit seizoen zijn ondergebracht in de Stichting Topsport DOVO, waarin voetbalvereniging en businessclub elk met drie leden vertegenwoordigd zijn.

Directeur Sjaak van den Helder sloot met alle voetballers een arbeidsovereenkomst af en heeft hen vervolgens aan de voetbalvereniging DOVO uitgeleend. De constructie, waarover de KNVB is ingelicht, moet sluikse praktijken met zwart geld uitbannen, maar zeker ook leiden tot nieuwe DOVO-successen.

Zaterdag leek het daar in de tweede helft met behulp van een aanvechtbare strafschop even van te komen. Maar in een chaotische slotfase, waarin de in de top debuterende scheidsrechter Zegers een actief aandeel had, wist GVVV de stand toch nog gelijk te trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden