Verwarring rond zieke Chávez

Een man loopt langs een muurschildering van president Hugo Chávez in Caracas, op 1 januari. Beeld AFP
Een man loopt langs een muurschildering van president Hugo Chávez in Caracas, op 1 januari.Beeld AFP

In Venezuela is grote onduidelijkheid ontstaan over de geplande beëdiging van Hugo Chávez, die in oktober voor de vierde keer tot president werd gekozen.

De president ligt doodziek in een Cubaans ziekenhuis. Sinds in juni vorig jaar kanker werd geconstateerd, is hij vier keer geopereerd. Details over de operaties zijn nooit bekendgemaakt, en ook nu is de informatie zeer vaag. Vicepresident Nicolás Maduro noemde Chávez' gezondheid dit weekeinde 'delicaat' als gevolg van 'nieuwe complicaties'. Algemeen wordt aangenomen dat de revolutionaire leider op sterven ligt.

Race tegen de klok
De toestand van Chávez levert constitutionele problemen op. Op 10 januari loopt zijn derde ambtstermijn af en moet hij voor zes jaar worden beëdigd. Dat staat in de grondwet die hij in 1999 zelf heeft ingevoerd. Daarmee is de genezing van Chávez een race tegen de klok geworden. Als hij volgende week te ziek blijkt om de eed af te leggen, dan is onduidelijk wat er moet gebeuren. Het staatshoofd bevindt zich niet eens in Venezuela, maar in Cuba. Volgens vicepresident Maduro geeft de constitutionele toestemming die Chávez van het parlement kreeg om zich in Cuba te laten behandelen hem het recht de ceremonie uit te stellen. "Hij zal dan de eed moeten afleggen voor het Hooggerechtshof". Of dat dan kan plaatsvinden in de Venezolaanse ambassade in Cuba bleef onduidelijk. Parlementsvoorzitter Diosdado Cabello, na Maduro de machtigste politicus in Venezuela, wil niets met de wet te maken hebben. "Je kunt de beslissing van een volk niet laten afhangen van een enkele dag, wat de grondwet ook zegt," zei hij. "Daarin staat ergens dat hij voor het Hooggerechtshof de eed moet afleggen. Maar wanneer? Dat staat er niet bij."

Voor beide politici is de kwestie van groot belang. Immers, als Chávez voor 10 januari of zonder beëdiging overlijdt, dan wordt de radicale Cabello tijdelijk staatshoofd, en moet hij binnen 30 dagen verkiezingen uitschrijven. Indien Chávez ná beëdiging overlijdt dan is de eer aan de gematigde Maduro, een politieke rivaal van Cabello. Ook hij moet binnen 30 dagen nieuwe verkiezingen organiseren, maar in Venezuela heeft een staatshoofd zoveel macht dat die korte interim-periode doorslaggevend kan zijn voor de verkiezingsuitslag. Inmiddels zou worden gewerkt aan een compromis door een 'tijdelijke afwezigheid' van het staatshoofd af te kondigen, van maximaal 180 dagen. Ook dat zou neerkomen op uitstel van de beëdiging.

Rechters en deskundigen achten uitstel echter helemaal niet mogelijk. "Dat zou een grove schending zijn, een staatsgreep," zegt verkiezingsexpert Luis Vicente León. "Als Chávez er op 10 januari niet is, ontstaat een machtsvacuum." Oppositieleider Henrique Capriles, die in oktober van Chávez verloor, reageert gematigd. "De grondwet is duidelijk over de datum, maar de interpretatie van de tekst ligt bij het Hooggerechtshof." Voor de oppositie is het gesteggel over de interpretatie van de grondwet een achterhoedegevecht. De inschatting is dat Chávez snel zal overlijden, waarmee nieuwe verkiezingen er vroeg of laat toch wel zullen komen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden