Zelfmoordpreventie

Verwarring over zelfmoordpreventielijn ‘113’ moet afgelopen zijn, vindt de politiek

Foto van de website van de zelfmoordpreventielijn 113.  Beeld ANP
Foto van de website van de zelfmoordpreventielijn 113.Beeld ANP

Alle politieke partijen zijn het erover eens: er is te veel verwarring over de zelfmoordpreventielijn 113. Anders dan dat de naam doet vermoeden, is het nummer dat je kan bellen namelijk 0900 0113. En dus ontstaan er ernstige problemen, soms zelfs met dodelijke afloop.

Stichting 113 Zelfmoord en Preventie biedt via de telefoon en via chat hulp aan mensen die aan suïcide denken. Donderdag meldde de Volkskrant dat ten minste twee personen zijn overleden nadat ze tevergeefs hadden geprobeerd de preventielijn te bereiken. Staatssecretaris Paul Blokhuis (volksgezondheid) reageerde woensdagavond laat al op die berichten. In een brief aan de Kamer schrijft hij dat ‘iedere seconde telt'.

De fracties zijn donderdag tijdens een Kamerdebat eensgezind dat er hoe dan ook zo snel mogelijk een oplossing moet worden gevonden. Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) vraagt zich af ‘of zoiets niet in twee dagen geregeld kan worden'. 

112 en 113 door elkaar halen

Telefoonproviders kunnen zelf regelen dat wie 113 belt automatisch wordt doorgeschakeld naar het 0900-nummer. Een groot deel van de gebruikers van KPN wordt inmiddels doorverbonden als ze bellen naar 113. Of andere providers het voorbeeld van KPN gaan volgen, is donderdag nog onbekend.

Blokhuis stapt nog niet naar zijn collega van Economische Zaken (staatssecretaris Mona Keijzer) om het doorschakelen centraal te regelen. Hij ziet daarvoor nog praktische bezwaren. De Europese Unie is van plan om verkorte telefoonnummers beginnende met ‘11’ te harmoniseren. Het is dan maar de vraag of 113 dan voor suïcidepreventie bestemd kan worden. De staatssecretaris wil daarom een 0800-variant van het nummer sowieso reserveren voor de preventielijn. Ook denkt Blokhuis dat er problemen kunnen ontstaan doordat bellers het noodnummer 112 en 113 door elkaar halen. Vooralsnog wil Blokhuis proberen om zo snel mogelijk te regelen dat iedereen die 113 belt een bandje te horen krijgt met het juiste nummer.

Stichting 113 zegt wekelijks met ongeveer duizend mensen te praten. In 2018 overleden er 1821 personen door zelfdoding.

Praten over denken aan zelfdoding helpt en is mogelijk via de landelijke hulplijn 113: www.113.nl of 0900-0113.

Lees ook:
Zorgverleners moeten tijdens hun opleiding al leren over suïcidepreventie

Het is verbijsterend dat preventie van suïcide geen structurele plaats heeft in de opleidingen van artsen en hulpverleners. Hoogste tijd om daar iets aan te doen, betogen Ida Bontius (Ivonne van de Ven Stichting) en emeritus hoogleraar klinische psychologie, psychopathologie en suïcidepreventie Ad Kerkhof.

Jan Mokkenstorm (1962-2019) streed onvermoeibaar tegen zelfdoding

Laat mensen weten dat ze niet alleen zijn. Dat was misschien wel de belangrijkste les die Jan Mokkenstorm leerde toen hij als student kampte met depressies en suïcidale gedachten. Hij zocht hulp en wist het tij te keren. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden