Verwarring in Zuid-Soedan

Zuid-Soedan glijdt na een kortstondig en wankel vredesakkoord weer af naar oorlog. Gisteren braken opnieuw hevige gevechten uit. De oppositionele strijdkrachten van vicepresident Riek Machar beschuldigen het regeringsleger van president Salva Kiir ervan hun posities in de hoofdstad Juba te bestoken. Donderdag en vrijdag waren beide zijden al slaags geraakt. In totaal vielen er zo'n driehonderd doden.

Het blijft vooralsnog onduidelijk wie opdracht tot vechten heeft gegeven. President Kiir leek echt verrast toen de gevechten in alle hevigheid, ook bij zijn paleis, losbarstten. Daarom speculeren waarnemers dat de aanzet is gegeven door de legerchef, generaal Paul Malong.

De oorlog waaraan de vredesovereenkomst een einde moest maken, begon in december 2013 en was het gevolg van de machtsstrijd tussen het staatshoofd en zijn vicepresident. Kiir en Machar behoren tot respectievelijk de Dinka en de Nuer, de twee grootste volken, met een lange geschiedenis van rivaliteit. In Zuid-Soedan wonen zo'n zestig verschillende etnische groepen.

Overgangsregering

Kiir streeft naar dominantie van Dinka, maar heeft onder druk van de internationale gemeenschap een vredesdeal moeten accepteren met een overgangsregering waarin een bredere vertegenwoordiging is opgenomen. Daarvoor keerden drie maanden geleden oppositiepolitici en strijders onder leiding van Machar terug in Juba. De regering van nationale eenheid viel bij Malong, een Dinka-havik, in verkeerde aarde.

In tal van regio's waar tijdens de oorlog relatieve rust heerste, zijn recent gevechten uitgebroken. Meestal tussen leger en lokale groepen, door de regering bestempeld als oppositie-aanhangers. In die gebieden zoals Wau in het noordwesten en Yambio in het zuidwesten, beschuldigt de bevolking het leger ervan lokale autoriteiten aan de kant te zetten om er een Dinka stempel op te drukken.

Bronnen in de hoofdstad Juba vertellen dat gevechten oplaaien en afnemen. Vanuit hun schuilplaatsen berichten ze dat soldaten en politie plunderen. Er wordt met lichte en zware wapens gevochten en legerhelikopters zijn regelmatig in de lucht. Volgens de oppositiestrijdkrachten zouden die het huis van Machar hebben bestookt.

In het vredesakkoord is vastgelegd dat militairen en oppositiestrijders weer een nationaal leger moeten vormen. Kiir uitte daar zijn bedenkingen over en er is nog geen begin mee gemaakt. Nu haat en wantrouwen zijn aangewakkerd, lijkt dat schier onbegonnen werk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden