Verwarm de kathedraal met computers in de kelder

NYNKE SIETSMA

Hoe kan een enorme kathedraal het duurzaamst verwarmd worden? Met een rij computers in de kelder.

Rijen warme, stomende computers van een commercieel bedrijf gaan de enorme Haarlemse Sint Bavo-kathedraal verwarmen. Ten minste, als het aan duurzaamheidsplatform Nudge ligt.

Het idee is de uitkomst van de wedstrijd Holy Warming die werd bedacht door Nudge in Overveen om de kathedraal van 85.000 kubieke meter inhoud op een duurzame manier te laten verwarmen. Ruim veertig inzendingen kwamen binnen om de kerk milieuvriendelijk en kostenbesparend warm te krijgen zodat kerkgangers geen kou hoeven te lijden.

Rijen computers onderin de kathedrale kelders fungeren als kachel, is het idee van architect Gerard van der Aa. Het datacenter van die computers moet voortdurend gekoeld worden. Dat gebeurt met de kou uit de kerk. De verwarmde lucht die uit de computers komt, stroomt weer terug de kerk in.

Dat plan, Church on a Cloud, is het meest innovatieve, klimaatneutrale idee en bovendien het meest toegesneden op de situatie in de kathedraal, oordeelde de jury gisteren onder voorzitterschap van oud-premier Ruud Lubbers. De Bavo-kathedraal hoeft dan namelijk niet te investeren in een nieuwe warmtebron om de stookoliekachel te vervangen waarmee de kathedraal nu nog wordt warm gestookt.

Alle andere inzendingen - van gerenommeerde bouwconcerns, monumentspecialisten tot creatievelingen - zijn ook niet voor niets. "Die kunnen mogelijk uitgevoerd worden in andere kerken of grote monumentale gebouwen", zegt Frank van Deth van Nudge. De Sint Bavo, de op één na grootste kathedraal in Nederland, is niet de enige kerk in Nederland met waanzinnig hoge stookkosten.

De inzendingen zijn daarom de komende maand nog te zien in de kathedraal. "Iedere kerkrentmeester of dominee is welkom om te kijken", aldus Van Deth.

Het kerkbestuur van de Bavo beslist uiteindelijk of het datacenter er ook echt komt. Nudge zal de Bavo helpen een bedrijf te vinden en ze te verbinden met de rooms-katholieke kerk.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden