Verwarde huurders geven meer overlast
'Voorzie corporaties van informatie politie en hulpverleners'
Verwarde huurders zorgen voor steeds meer overlast: ze maken 's nachts lawaai, verwaarlozen hun woonomgeving, betalen de huur niet, stichten brand of gedragen zich agressief. Jaarlijks zijn er tweeduizend ernstige incidenten en 18.000 meldingen van overlast, blijkt uit onderzoek van Aedes, de vereniging van wooncorporaties.
Het is de eerste keer dat Aedes de overlast door verwarde huurders onderzoekt. Onbekend is dus hoeveel incidenten er eerder waren, maar driekwart van de 174 geënquêteerde corporaties zegt dat de overlast is toegenomen. De 'verwarde' groep is gemêleerd: het gaat om psychiatrisch patiënten, mensen met een verslaving, een verstandelijke beperking of dementie.
Opvallend is dat de corporaties geen goed beeld hebben van de onruststokers. Zo kan 79 procent geen inschatting maken van het aantal huurders met een (ernstige) psychiatrische aandoening. Daarom pleit Aedes voor een betere uitwisseling van informatie met politie, wijkteams en hulpverleners; een wens die wel kan wringen met het recht op privacy van huurders.
De corporaties schrijven de groeiende overlast toe aan ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg. Psychiatrisch patiënten worden steeds minder en korter opgenomen in een kliniek en krijgen zo lang mogelijk hulp aan huis. Maar die hulp schiet tekort volgens 85 procent van de corporaties: patiënten krijgen wel behandeling en medicatie, maar te weinig begeleiding bij persoonlijke verzorging of sociale contacten.
Voor de woningcorporaties is slechts een bescheiden rol weggelegd, zegt Aedes-woordvoerder Tonny Dijkhuizen. Ze hebben vaak de kennis en expertise niet om met verward gedrag om te gaan. "Wij kunnen het signaleren, maar de gemeenten moeten de regie nemen."
Daarbij verdienen de zorgmijders extra aandacht: huurders die alle vormen van contact mijden, dus ook die met hulpverleners. Zij zouden verplicht moeten worden om begeleiding te aanvaarden, vindt Aedes.
undefined
Weinig onderzoek
Het aantal 'incidenten met verwarde personen' stijgt in de hele maatschappij fors: in 2011 kwamen er ruim 40.000 meldingen bij de politie binnen, vorig jaar bijna 60.000. Uit het weinige onderzoek hiernaar blijkt dat ongeveer de helft van deze personen een psychiatrische achtergrond heeft. Bij andere incidenten ging het om ruziënde alcoholisten, sociaal zwakkeren die zich afwijkend gedroegen, mensen die een zelfmoordpoging deden of die zich verward gedroegen om medische redenen (bijvoorbeeld een beroerte).
undefined