Pop-upredactie

Verward in Friesland?

De hal in de GGZ instelling in Leeuwarden.Beeld Trouw

Wat doet de pop-upredactie van Trouw deze week bij de psychiatrische hulpverleners van GGZ Friesland? Drie vragen.

Waar gaat het om?

Wat er binnen de muren van de psychiatrische instelling gebeurt, is vaak nog onbekend bij het grote publiek. Wie er zelf is geweest, of een familielid of bekende ging opzoeken, kan zich misschien een beeld vormen. Maar de geestelijke gezondheidszorg is in rap tempo veranderd. Net als bij de ziekenhuizen, geldt dat mensen zo snel mogelijk naar huis worden gestuurd.

GGZ Friesland geeft Trouw-verslaggevers Rianne Oosterom en Edwin Kreulen de hele week toegang tot alle afdelingen. Van de receptie waar soms iemand in geestelijke nood het eerste naartoe belt, tot de 'high intensive care'-afdeling waar een patiënt die het zelfs op gewone gesloten afdeling niet redt, terecht komt. Maar juist ook bij de mensen thuis, waar vaak nog voorkomen kan worden dat iemand naar de gesloten afdeling moet.

Dit zijn toch de verwarde personen over wie zoveel te doen is?

Een van de dingen die de Friese psychiaters willen laten zien, is dat de mensen die zij behandelen vaak juist niet de verwarde mensen zijn die steeds vaker door de politie uit hun huis moeten worden gehaald, of van straat worden geplukt. Want de ernstige psychiatrisch patiënt is zeker niet altijd de persoon die overlast veroorzaakt op straat - en dus in een politiebusje belandt. Sterker nog, zo zeggen ze in Friesland, hun eigen 'verwarde' patiënten zijn vaker het slachtoffer van anderen, dan dader bij gewelddadige of bedreigende incidenten.

In feite heeft ongeveer een derde van de 'verwarde personen' van wie de politie melding maakt, psychische problemen. De rest is bijvoorbeeld dementerend, of gooit de huisraad naar buiten vanwege een echtelijke ruzie. Het blijft natuurlijk zo dat iemand in een ernstige psychose of manie de straat op kan gaan en inderdaad voor overlast kan zorgen.

Hoe voorkomt GGZ Friesland zo veel mogelijk dat dit gebeurt? Dat brengt Trouw de komende week in beeld: met elke dag een reportage en volgende week zaterdag een afsluitend artikel in De Verdieping.

Wat doen de verslaggevers?

We zijn aanwezig op de hoofdvestiging in Leeuwarden en bezoeken alle afdelingen. Daar houden we van maandag tot en met donderdag spreekuur, tussen 12 en 13 uur aan de Sixmastraat 2. Iedereen die ons wil spreken en iets kwijt wil over psychiatrie en verwarde personen, is van harte uitgenodigd. Tussendoor twitteren we over onze ervaringen (@pop_uptrouw) en zijn we bereikbaar op mailadres popup@trouw.nl.

Net als de psychiaters en de verpleegkundigen rijden we heel Friesland door. Om te kijken hoe het bij patienten thuis gaat, wat er dan moet gebeuren om mensen in psychische nood zo veel mogelijk thuis te houden. En ook wat er gebeurt als dat echt niet meer kan. Dinsdag is dat te lezen in de papieren krant en op deze site.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden