Verwar antiquaren ook vooral niet met antiquairs

AMSTERDAM - Een antiquarenbeurs is niet stoffig en ook niet het exclusieve domein van monomane verzamelaars. En verwar antiquaren ook niet met antiquairs.

Antiquaren handelen in boeken. Bijzondere boeken. Maar niet alleen boeken. Bij een kleine voorbezichtiging van wat straks op de 23ste Europese Antiquarenbeurs wordt aangeboden staan we oog in oog met een witte zakdoek. Er zitten nog vouwen in en in de rechterbovenhoek is een koffievlekje te zien. Het antiquarische aan de zakdoek is echter het negenregelige, met balpen geschreven gedicht 'het naakte gat' van Louis Paul Boon, eindigend in de uitroep: 'het stinkt verdomme'. En -vermeldt het antiquariaat- het gedicht is ongepubliceerd! Wie er 400 euro voor overheeft, kan er zijn achterste mee afvegen.

Er zijn meer curiosa. Wat te denken van een geïllustreerde promotiekaart van de onbekende Zweedse popgroep The Prickles met op de achterzijde de handtekeningen van John, Paul, George en Ringo: The Beatles signeerden de kaart tijdens een vroege Zweedse tournee in 1963. De kaart vertoont wat vochtplekken, maar is mooi ingelijst en te koop voor 3400 euro. Ook te verwerven: twee originele brieven van Virginia Woolf, die 'zelfs in het buitenland nauwelijks te vinden zijn'.

Een veertigtal antiquariaten zal straks in de Rai van 18 tot 20 januari zijn kostbaarheden tonen. Het kostbaarste? Misschien heeft Iris van Daalen van antiquariaat Acanthus het voor zich op tafel liggen. Ze wijst op de frisheid van de kleuren en slaat de zware bladzijden zonder zichtbare verkramptheid om. ,,Je moet weten hoe je moet bladeren.''

We zien planten en insecten, getekend in verbluffend detail. Kopergravures van Maria Sybilla Merian. Het volledige werk in twee delen van haar beroemde studies naar planten en insekten in Europa en Suriname, gedrukt in 1730 bij J.F. Bernard. Onschatbaar? Niet helemaal. Voor 145000 euro mag het kolossale werk van eigenaar wisselen.

Geen prijs wordt er gegeven van de zestiende-eeuwse uitgave met de beschrijving van de eerste reis naar Indië door Cornelis de Houtman. Het boek uit 1598 bevat 47 schitterend ingekleurde en gegraveerde platen van kaarten, mensen, planten en schepen.

De oprichting van de VOC, dit jaar precies 400 jaar geleden, was erdoor geïnspireerd. Zonder dit boek zou Nederland Nederland niet zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden