Verwachtingen waren te hoog opgeschroefd

Enkele favorieten maakten op de Spelen hun beloftes niet waar, toch hebben de Nederlanders goed gepresteerd.

Harm Kuipers

In de voorbeschouwingen op de spelen van Peking waren er twee aspecten die veel aandacht kregen: het probleem van de smog en de goudkansen van enkele Nederlandse sporters.

Over smog hebben we nauwelijks nog iets gehoord, al moet gezegd worden dat de weersomstandigheden ook hebben meegewerkt, want er viel regelmatig regen en er stond af en toe een verfrissende wind.

Het feit dat er verschillende Olympische en wereldrecords zijn gevestigd, geeft aan dat de omstandigheden in Peking topprestaties niet in de weg hebben gestaan.

Qua medailles heeft Nederland het als klein land uitstekend gedaan en dit is mede te danken aan het keuzebeleid van NOC-NSF. Bij het selecteren van atleten stond het presteren voorop en niet dat ’meedoen belangrijker is dan winnen’. Een dergelijke selectiestrategie past ook bij Olympische Spelen, want bij Olympische Spelen gaat het om prestaties op het hoogste niveau. In dat opzicht is het onbegrijpelijk dat de internationale regels deelname van de turner Yuri van Gelder in de weg stonden. Ik vind dat niet alleen onrecht naar de sporter, maar ook een grote tekortkoming in de regelgeving.

Ofschoon Nederland het als land uitstekend heeft gedaan, stelden vooral in de eerste week een aantal Nederlandse favorieten teleur, ze slaagden er niet in de huizenhoge verwachtingen waar te maken. Ik denk dat de verwachtingen ook een beetje te hoog waren opgevoerd. Theo Bos was de laatste tijd al wat aan het sukkelen met het vinden van de topvorm en het pieken op het juiste moment. Dan is het niet reëel om zo’n atleet een favorietenrol te blijven toeschrijven; het kan juist mee hebben geholpen aan het niet kunnen waarmaken van de verwachtingen.

Een favorietenrol op zich legt een zware mentale druk op een atleet en zelfs bij een sporter in goeden doen kan een favorietenrol zoveel mentale druk opleggen dat hij of zij er onder bezwijkt. En dat geldt zeker wanneer een atleet al sukkelt met het prestatieniveau en krampachtig probeert om toch de juiste vorm te vinden. Theo Bos blijft echter een grote sportman met een fantastische sportieve palmares.

Hetzelfde geldt voor Pieter van den Hoogenband. Ook hij had het afgelopen jaar met lichamelijke klachten te maken en moest een operatie ondergaan en daarna terugkomen op het hoogste sportieve niveau. Op de Spelen zat Van den Hoogenband qua tijd heel dicht bij de medailles en kon met de besten mee, maar dat telt in de sport niet.

Ook van judoka’s Dennis van der Geest en Mark Huizinga werd verwacht dat ze goud zouden winnen. Van der Geest was bij mij geen serieuze medaillekandidaat, want hij was regelmatig te zien in tv-programma’s. Ofschoon daar niets op tegen is, vraagt voorbereiding op goud tijdens de Olympische Spelen volledige inzet en meedoen aan tv-spelletjes is meer iets voor sporters die niet meer alleen bezig zijn met medailles winnen.

De andere gedoodverfde favoriet voor meerdere plakken was wielrenster Marianne Vos. Haar eerste optreden bij de wegwedstrijd was een nationale teleurstelling. Veel mensen realiseren zich onvoldoende dat ze dicht bij de medailles zat, ze sportief gezien geen slechte prestatie leverde. Een probleem dat waarschijnlijk mee heeft gespeeld is dat ze zich al wekenlang had voorbereid op hitte en daarvoor goed aangepast was. Uitgerekend op de dag van de wegwedstrijd kelderde de temperatuur naar 16 graden en viel het water met bakken uit de lucht. Die plotselinge totaal andere weersomstandigheden pakten verkeerd uit. De kou hinderde haar in het bereiken van een topprestatie en het is heel wel mogelijk dat de tijdrit daarna nog negatief werd beïnvloed door het koulijden bij de wegwedstrijd. Daarom is het ook knap dat ze zich mentaal en fysiek kon herpakken voor de puntenkoers en alsnog goud won.

Al konden enkele favorieten de beloftes niet waarmaken, de Nederlandse verliezers zijn goede verliezers geweest, in staat om de teleurstelling op een goede manier te verwerken. In mijn visie verdienen niet alleen de winnaars respect, maar ook verliezers die hun verlies sportief en op een volwassen manier accepteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden