Update

Vervuiling aangespoelde containers ‘ramp voor de natuur’, leger helpt opruimen

Troep op het strand van de Waddeneilanden. Beeld Marjet van Veelen/VVV Vlieland
Troep op het strand van de Waddeneilanden.Beeld Marjet van Veelen/VVV Vlieland

Defensie treft voorbereidingen om te helpen met het opruimen van aangespoelde containers en de inhoud daarvan op de Waddeneilanden. De burgemeester van Schiermonnikoog heeft inmiddels een formeel hulpverzoek ingediend.

Redactie

“Het is echt rampzalig wat hier op het strand ligt, een enorme hoeveelheid rotzooi. Er zijn al allemaal professionals en vrijwilligers aan het opruimen. Maar we hebben echt hulp nodig, we gaan het zelf niet redden”, zegt burgemeester Ineke van Gent. Ze noemt de vervuiling een ramp voor de natuur. “We zijn nationaal park, het is een prachtig gebied. En nu ligt alles bezaaid met zeeppompjes, doekjes, matrassen, operatiekleding, noem maar op.’’

Op Schiermonnikoog spoelde donderdag al een zak met 25 kilo poeder aan. Het gaat om de giftige stof peroxide, afkomstig uit een van de overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe.

Berging begonnen

De rederij van het vrachtschip heeft inmiddels opdracht gegeven tot een bergingsoperatie om de circa 270 containers die in slecht weer in zee vielen op te sporen en uit het water te halen. Het bedrijf gaat onder meer schepen met sonar inzetten om de kwijtgeraakte containers op te sporen.

MSC Mediterranean Shipping Company laat weten dat het schip ‘door zeer moeilijke omstandigheden’ een deel van zijn lading verloor boven het Duitse waddeneiland Borkum. Enkele van die containers spoelden aan op Terschelling en Vlieland. “Wij nemen dit incident heel serieus zowel op het gebied van de schade voor de natuur als de schade aan de lading van klanten", zegt het bedrijf in een verklaring. “Op alle aspecten werkt MSC nauw samen met de lokale autoriteiten.”

Frustratie

De afgelopen nacht is het schip aangekomen in de haven van Bremen. Daar is men begonnen met een inventarisatie van wat er precies is kwijtgeraakt. Het duurde even voordat de havenautoriteiten aan boord konden gaan, omdat eerst moest worden vastgesteld of er niet nog meer containers konden omvallen. Het meer dan 300 meter lange vrachtschip heeft een laadcapaciteit van meer dan 19.000 containers. Radio1 berichtte vanochtend dat de Duitse politie gefrustreerd is dat het zo lang duurde voordat zij aan boord mocht.

Een container van de MSC Zoe in de Noordzee. Beeld EPA
Een container van de MSC Zoe in de Noordzee.Beeld EPA

In drie van de containers die de MSC Zoe dinsdagnacht verloor, zitten vaten organisch peroxide in poedervorm. Het kan gevaarlijk zijn om ermee in aanraking te komen.

‘Jutters doen goed werk’

Uit andere containers spoelden gisteren fleecedekens, kuipstoeltjes, lattenbodems en gloeilampen aan op Vlieland. De gemeente vindt het absoluut niet erg dat veel van de spullen mee naar huis werden genomen. “Dat is alleen maar heel lief. Wij zijn blij dat we de troep kwijt zijn. Verwerken kost meer dan het spul waard is. Bovendien valt het met onze twee agenten toch niet te bewaken, het spul ligt over het hele strand”, aldus burgemeester Tineke Schokker (CDA) van Vlieland.

null Beeld Marjet van Veelen/VVV Vlieland
Beeld Marjet van Veelen/VVV Vlieland

Drie containers kwamen op Vlieland terecht en vier op Terschelling. Daar werd onder meer speelgoed, auto-onderdelen en flatscreen-tv’s aangetroffen. Schokker: “Zij hebben de leuke containers. Maar we gunnen het onze buren hoor.’’ Schokker denkt dat Vlieland nog wel een paar dagen bezig is met opruimen. “We hebben een oproep gedaan voor vrijwilligers, iedereen helpt mee. Mensen komen met trekkers en grote karren. Dit hebben we wel vaker gehad. De kosten declareren we bij de reder, zo werkt dat”, aldus Schokker.

Een strandjutter op Terschelling helpt mee opruimen  Beeld Nederlandse Freelancers
Een strandjutter op Terschelling helpt mee opruimenBeeld Nederlandse Freelancers

Enorme vervuiling

Het overboord slaan van de 270 containers betekent volgens oceaanonderzoeker Erik van Sebille een enorme extra vervuiling van de oceaan. “De meeste containers zullen waarschijnlijk snel zinken, maar de spullen uit de containers die in plastic verpakt zitten, kunnen nog lang blijven drijven en komen uiteindelijk bij de zogenoemde plastic soep terecht”, aldus Van Sebille, die verbonden is aan de Universiteit Utrecht en onderzoek doet naar hoe afval en plastic zich verspreiden over de wereldzeeën. “Het is zaak de containers zo snel mogelijk te bergen, voordat ze zinken en doorroesten.’'

Van Sebille verwacht niet dat nog veel spullen op de Nederlandse stranden belanden. “Ze zullen op de getijden nog een beetje heen en weer dobberen. Maar ik verwacht niet dat er nog dagenlang spullen zullen aanspoelen. Uiteindelijk drijven de goederen op de zeestroming naar het noorden, langs Noorwegen naar het poolgebied.” Hier komen de spullen uiteindelijk in de Barentszzee terecht, waar zich tussen Spitsbergen en Nova Zembla een grote drijvende vuilnisbelt bevindt.

Lees ook:

‘Plastic soep’ beïnvloedt leven in de oceaan

Onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat de ‘plastic soep’ in de oceaan daadwerkelijk invloed heeft op het ecosysteem. De zogenaamde oceaanschaatser, familie van het schrijvertje, gebruikt de plastic schilfers om eieren op te leggen.

Het plastic is niet zomaar verdwenen

De EU trotseert de industrie en verbiedt wegwerpplastic. Maar de natuur wordt daarmee niet meteen weer schoon. De plastic soep op de oceanen blijft voorlopig liggen.

Meubels, gloeilampen en een enkele flatscreenmonitoren aangespoeld op Waddenstrand

Op Vlieland en Terschelling zijn woensdagochtend enkele containers aangespoeld. De containers zijn afkomstig van een containerschip dat 270 containers is kwijtgeraakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden