Vervroegde invrijheidstelling nader onderzocht

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Minister Sorgdrager gaat het (bijna)automatisme van de vervroegde invrijheidstelling van gestraften tegen het licht houden. De D66-minister van justitie zei dit gisteren in de Tweede Kamer.

Een ruime meerderheid in de volksvertegenwoordiging heeft al langer moeite met het automatisme dat een veroordeelde veelal een derde van de gevangenisstraf niet hoeft uit te zitten. Een wetsvoorstel, ingediend door één van Sorgdragers voorgangers, de VVD'er Korthals Altes, maakte van de gunst van vervroegde invrijheidstelling destijds een recht. Maar als een gestrafte zich schuldig maakt aan een ernstig strafbaar feit, kan van de vervroegde invrijheidstelling worden afgezien.

“De rechtspraak heeft zich hiernaar gesettled”, aldus minister Sorgdrager. “Er is een praktijk gegroeid, waarbij de rechters er bij het toemeten van straf rekening mee houden dat vervroegde invrijheidstelling bestaat. Het zou heel ingrijpend zijn om dat nu maar eventjes terug terug te draaien.”

De Tweede Kamer debatteerde gisteren over de penitentiaire-beginselenwet van Sorgdrager. Daarin liggen de uitgangspunten vast voor de wijze waarop gevangenisstraffen ten uitvoer worden gelegd. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk dat gestraften buiten de inrichting deelnemen aan terugkeerprogramma's om de weg terug naar de maatschappij makkelijker te maken.

Het gaat om gedetineerden die zijn veroordeeld tot een straf van meer dan een jaar en minstens de helft daarvan hebben uitgezeten. Als ze genoeg gemotiveerd zijn, kunnen ze - buiten de inrichting en onder toezicht van de reclassering - meedoen aan werk- en scholingsprogramma's, die hooguit een jaar duren.

CDA en VVD grepen het debat aan om opnieuw stelling te nemen tegen het daarnaast bestaande automatisme om gestraften na circa tweederde van hun detentie vervroegd in vrijheid te stellen. De fracties van PvdA en D66 lieten zich gisteren gematigder uit. Maar ook zij bleken behoefte te hebben aan een grondige discussie over het fenomeen vervroegde invrijheidstelling. Sorgdrager beloofde de Kamer hierover een brief te sturen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden