Vervolging gezinsvoogd is zwarte dag voor hele sector

Gezinsvoogden zijn razend over de strafrechtelijke vervolging van een collega. De in 2004 door mishandeling overleden peuter Savanna viel onder haar toezicht.

Het Openbaar Ministerie (OM) kondigde gisteren aan de gezinsvoogd van Savanna, die jarenlang door haar moeder en stiefvader werd mishandeld, te vervolgen voor dood door schuld. „Zo’n uitspraak doet mij veel: dit slaat in als een bom”, reageert Joke Hilgenkamp, gezinsvoogd in Lelystad. „Je bent als gezinsvoogd voortdurend bezig met het schrijven van rapporten over wat je doet, zodat anderen het kunnen controleren. De Raad voor de kinderbescherming is betrokken geweest, de rechter: zijn die allemaal niet verantwoordelijk? Als het er op aan komt, is blijkbaar alleen de gezinsvoogd verantwoordelijk. Raar.”

Hilgenkamp denkt dat het nu nog moeilijker zal worden mensen te vinden die gezinsvoogd willen worden. „Het werken met gezinnen met heftige problemen is al zwaar. Maar wie durft nu die verantwoording nog aan? En er is al een tekort aan gezinsvoogden, waardoor we allemaal te veel moeten doen. Deze uitspraak is echt onverantwoord.”

De Belangenvereniging voor Medewerkers Bureaus Jeugdzorg is ’verbijsterd’. „We zijn vogelvrij”, zegt voorzitter Ton Moolenaar, die protestacties overweegt.

Hans Nieukerke, woordvoerder namens de Bureaus Jeugdzorg bij wie de gezinsvoogden in dienst zijn, deelt de verontwaardiging. Hij hoorde het nieuws op het afsluitende congres van de Week van de jeugdzorg. „We dachten dat vandaag een feestdag zou zijn, maar het nieuws heeft er een buitengewoon zwarte dag van gemaakt. Al jaren is er veel te weinig geld voor de jeugdzorg, er zijn wachtlijsten, idioot veel bureaucratie. Nu wordt zij verantwoordelijk gesteld, en de politici, zijn die niet verantwoordelijk?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden