Vervolging eerste activist Greenpeace gestaakt

Vier van de 30 bemanningsleden van de Arctic Sunrise. Beeld afp
Vier van de 30 bemanningsleden van de Arctic Sunrise.Beeld afp

De Russische autoriteiten hebben hun aanklacht tegen een van de 30 Greenpeace-opvarenden officieel ingetrokken. Dat heeft Greenpeace vandaag bekendgemaakt. Het is het eerste besluit over de activisten in het kader van een amnestieregeling die president Vladimir Poetin vorige week instelde.

Redactie

De activisten werden in september gearresteerd toen zij actie voerden tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied. Ze werden aangeklaagd wegens 'hooliganisme' maar werden vorige maand op borgtocht vrijgelaten.

De betrokkenen kregen volgens een woordvoerster van de milieuorganisatie al eerder hun paspoorten terug, maar om weg te kunnen uit Rusland, moest eerst de aanklacht zijn ingetrokken. Daarna moeten nog allerlei reisformaliteiten worden geregeld.

Greenpeace vertelde vandaag dat een van de 30 activisten nu te horen heeft gekregen dat de zaak is gesloten. Verwacht wordt dat de anderen ook snel nieuws krijgen. Het is echter niet duidelijk wanneer dat precies zal zijn: voor zover Greenpeace weet, heeft het onderzoekscomité in Sint Petersburg nog geen nieuwe oproepen gedaan.

De betrokkenen moeten bij dit comité eerst de amnestieverklaring ondertekenen en daarna wordt de aanklacht ingetrokken. De woordvoerster weet nog niet wie van de 30 als eerste aan de beurt is geweest.

Pussy Riot
Het intrekken van de aanklacht is een gevolg van een nieuwe amnestiewet, waardoor ook andere gevangenen zijn vrijgelaten. Maandag werden Maria Aljogina en Nadezjda Tolokonnikova van de punkband Pussy Riot op vrije voeten gesteld. Zij waren tot de cel veroordeeld omdat ze in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore brachten.

Eerder werd olie-tycoon Michail Chodorkovsky, een criticus van Poetin, na tien jaar cel vrijgelaten. Hij was veroordeeld wegens diefstal en belastingontduiking. Zijn vrijlating staat los van de nieuwe amnestiewet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden