'Vervolging Burmese moslims is nu etnische zuivering'

Gevluchte Rohingya's in een Thaise cel. Beeld afp
Gevluchte Rohingya's in een Thaise cel.Beeld afp

Het geweld tegen de Rohingya-moslims in Burma heeft nu het karakter van een etnische zuivering. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Right Watch (HRW). Agressie van de boeddhistische meerderheid zou in het afgelopen jaar honderden Rohingya's het leven hebben gekost.

Robin de Wever

De Rohingya's worden al jaren gediscrimineerd door zowel de Burmese staat als de (overwegend boeddhistische) bevolking. In mei vorig jaar sloeg de vlam in de pan. Boze menigten zouden onder aanvoering boeddhistische monniken minstens 125 duizend Rohingya's uit hun woonplaats hebben verdreven. Huizen en winkels gingen in vlammen zijn op.

Velen belandden in vluchtelingenkampen, sommigen zijn volgens de BBC in de handen van mensenhandelaars gevallen. Buurlanden zeggen de vluchtelingen niet of nauwelijks te kunnen opvangen. De Burmese overheid beschouwt de Rohingya's als illegale immigranten uit Bangladesh en weigert hen doorgaans het staatsburgerschap.

'Overheid greep niet in'
'Etnisch geweld is in Burma al decennialang een probleem', vertelt Sam Zafiri van de mensenrechtenorganisatie International Committee of Jurists aan Al Jazeera. 'Ook christenen zijn soms het doelwit. De Rohingya's worden schijnbaar echt gehaat; dit is onversneden racisme. Ze worden gewoon niet voor vol aangezien.'

Tijdens de geweldsgolven heeft de overheid volgens HRW niet ingegrepen. Daardoor zou ze medeplichtig zijn. De Burmese overheid weerspreekt die aantijgingen; het leger en de politie zouden de twee grootste geweldsuitbarstingen hebben behandeld 'op de wettelijk voorgeschreven wijze'. Berichtgeving over de onlusten is volgens Burma eenzijdig en gaat uit van vooroordelen.

In februari stelde internationaal directeur Arjan Hehenkamp van Artsen zonder Grenzen dat zijn personeel in wordt tegengewerkt als het in vluchtelingenkampen Rohingya's probeert te helpen. Burmezen zouden zou op pamfletten en in Facebook-berichten het gerucht verspreiden dat Artsen Zonder Grenzen in het conflict de zijde kiest van Rohingya's. 'Intimidatie', vindt Hehenkamp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden