Vervolging advocaat-generaal voor wapenbezit

BREDA (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda zal een 64-jarige advocaat-generaal van het gerechtshof in Amsterdam vervolgen voor de invoer en het bezit van wapens en munitie. Het OM dagvaardt hem voor de meervoudige kamer van de rechtbank, zei een woordvoerster van justitie vrijdag.

De 64-jarige aanklager W.F. van B. werd begin mei bij de grens opgepakt na een bezoek aan een internationale wapenbeurs in het Belgische Ciney. De advocaat-generaal werd samen met twee andere wapenliefhebbers uit Spijkenisse en Rockanje gearresteerd. Zij hadden onder meer verschillende geweren, een seinpistool, munitie en op machinepistolen lijkende imitatiewapens bij zich.

Volgens het OM staat vast dat F. van B. in het bezit was van verboden wapens. De advocaat van de verdachte heeft gezegd dat zijn cliënt antieke wapens vervoerde: Een geweer uit 1902 en een dolk uit 1917.

De man was begin jaren negentig als officier van justitie in Amsterdam belast met het toezicht op het omstreden IRT-team dat zich bezighield met de opsporing van grootschalige drugshandel. Hij werd in 1992 al als IRT-officier vervangen door de officier van justitie Van der Veen in Haarlem. Het IRT-team werd ontbonden omdat het gebruik had gemaakt van onrechtmatige opsporingsmethoden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden