Vervolgde moslims in Burma opnieuw mikpunt van geweld

Rohingya's in een vluchtelingenkamp in Burma, eerder deze maand. Beeld AFP
Rohingya's in een vluchtelingenkamp in Burma, eerder deze maand.Beeld AFP

Bij gevechten tussen de boeddhistische meerderheid en de islamitische minderheid zijn sinds zondag in Burma vierhonderd gewonden en enkele doden gevallen. De zogeheten Rohingya-moslims zijn al langer mikpunt van vervolging en sektarisch geweld.

De spanningen rond de soennitische Royinga's laaiden op in juni, toen geruchten de ronde deden dat een boeddhistische vrouw verkracht was door drie moslimmannen. Dorpen en een moskee gingen in vlammen op, sinds zondag zouden ten minste drie moslims zijn vermoord.

'Tienduizenden op de vlucht'
Het sektarisch geweld lijkt ook boeddhisten te treffen; volgens onbevestigde berichten staan 50 duizend Rohingya's en 10 duizend boeddhisten op het punt om naar een ander gebied te verhuizen. De Verenigde Naties schatten het aantal op de vlucht geslagen Burmezen nu op 80 duizend.

Van de 60 miljoen Burmezen zijn er ongeveer 800 duizend Rohingya's. Tegenspoed treft hen al langer: het Burmese regime ontnam hen dertig jaar geleden het staatsburgerschap en werkt hen stelselmatig tegen. Zo mogen ze hun dorpen vaak niet verlaten als ze daar geen speciale vergunningen voor hebben, moeten ze dwangarbeid verrichten en belaten ze soms speciale belastingen.

Een van de meest vervolgde minderheden
Volgens de VN behoren ze tot de meest vervolgde minderheidsgroeperingen ter wereld. President Thein Sein lijkt te werken aan verbetering. Niet iedereen is enthousiast over zijn methodes: in juli suggereerde hij nog dat de problemen met de Rohingya's het beste opgelost kunnen worden door hen het land uit te zetten.

Buurland Bangladesh, dat veel gevluchte Rohingya's opving, zegt geen nieuwe vluchtelingen meer te kunnen ontvangen. Veel Burmezen beschouwen rohingya's als illegale Bengaalse immigranten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden