Vught

Vervoer topcriminelen door Vughtse woonwijk kan gewoon niet meer, vinden omwonenden

Nederland, Vught, 10 maart 2020Transporten met zware criminelen rijden dagelijks door de smalle Lunettenlaan in Vught. Ze rijden van de zwaarbeveiligde EBI naar de rechtbank. Burgemeester Van de Mortel wil een einde maken aan de transporten ivm de veiligheid van zijn inwoners en de medewerkers. Hij pleit voor een nieuwe rechtbank bij de gevangenis.Op de foto Ton Latuhihin die namens woonoord Lunetten in een overleg groep zit met jusitie en de gemeente Vught.Foto: Maikel Samuels Beeld Maikel Samuels
Nederland, Vught, 10 maart 2020Transporten met zware criminelen rijden dagelijks door de smalle Lunettenlaan in Vught. Ze rijden van de zwaarbeveiligde EBI naar de rechtbank. Burgemeester Van de Mortel wil een einde maken aan de transporten ivm de veiligheid van zijn inwoners en de medewerkers. Hij pleit voor een nieuwe rechtbank bij de gevangenis.Op de foto Ton Latuhihin die namens woonoord Lunetten in een overleg groep zit met jusitie en de gemeente Vught.Foto: Maikel SamuelsBeeld Maikel Samuels

Burgemeester Roderick van de Mortel van Vught maakt zich zorgen over het vervoer van topcriminelen door een woonwijk. De Extra Beveiligde Inrichting moet een rechtbank op het eigen complex krijgen, vindt hij.

Bij dezelfde halte waar Patrick Manuhutu op de buurtbus staat te wachten, op een steenworp afstand van zijn woning, zag hij vorige week een Mercedes staan met twee mensen erin. Hij was niet de enige. Patrouillerende agenten hielden het duo ook in het oog. Twee, drie, vier keer reden ze de Lunettenlaan af en elke keer stond de Mercedes daar nog. Toen was het mooi geweest, zag Manuhutu. “Ze sommeerden het tweetal achter hen aan te rijden. Dat begrijp ik wel. Het risico wordt hier groter, de politie moet alert zijn. Er zijn daar de laatste tijd geen lieve jongens bij gekomen.”

Daar, dat is schuin achter hem. Hier aan de Vughtse Lunettenlaan staat ’s lands bekendste gevangenis, die zijn faam dankt aan de Extra Beveiligde Inrichting die er onderdeel van uitmaakt. In een streng regime verblijven daar de topcriminelen van Nederland, zoals Mohammed B. (de moordenaar van Theo van Gogh), Willem Holleeder en sinds kort Ridouan T. Als een van de bewoners naar de rechtbank moet worden vervoerd, kan dat alleen via deze Lunettenlaan. Die is, vindt burgemeester Roderick van de Mortel, daar niet op berekend. Om maar te zwijgen van de risico’s en kosten die met elk transport gemoeid zijn.

Op deze doordeweekse ochtend is het een kwestie van kruip-door-sluip-door op de Lunettenlaan. Pal naast de gevangenispoort is de ingang van nationaal monument Kamp Vught. Er staan kazernes aan weerszijden van de eenrichtingsstraat, het Geniemuseum huist hier en er is ook nog de Molukse woonwijk waar Manuhutu leeft. Auto’s staan links en rechts in de berm, voetgangers lopen bij gebrek aan een trottoir vaak honderden meters naar de gevangenis of Kamp Vught. En als het echt niet meer drukker lijkt te kunnen, arriveren er doodleuk twee bussen met schoolkinderen die zich een weg naar het nationaal monument banen.

‘Het kan gewoon niet meer’

Directeur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught zucht bij het aanzien van de drukte. Hij schetst het beeld dat door dit gewoel regelmatig met grote snelheid criminelen worden aan- of afgevoerd. “Een paar minuten vóór zo’n transport krijgen wij een seintje met het verzoek om mensen binnen te houden. Maar buiten zijn altijd mensen onderweg op het smalle straatje. De gevangenis wordt steeds drukker bezocht, Kamp Vught ook. Het kan gewoon niet meer.”

Voor Van de Mortel het sein om aan de bel te trekken bij de verantwoordelijk minister Dekker. Zeker nu handlangers van de huidige generatie topcriminelen er niet voor lijken terug te deinzen ontsnappingspogingen te regisseren (sommigen hebben er in een andere gevangenis al een gewaagd of bereidden er een voor, Ridouan T. zou vóór zijn gevangenneming ook al iets hebben geregeld), vindt de burgemeester de situatie ‘helemaal niks’. In het televisieprogramma ‘EenVandaag’ vertelde hij te vrezen voor de veiligheid van omwonenden. En legde hij uit dat er wat hem betreft maar één optie is: een rechtbank op of pal tegen het gevangeniscomplex, zodat het gevangenenvervoer niet meer door de Vughtse woonwijken hoeft.

Een woordvoerder van minister Dekker kan alleen zeggen dat er momenteel overleg plaatsvindt met de Raad voor de rechtspraak over de noodzaak van een extra beveiligde rechtbank. Volgens Joost Hertzberger, die in de Boslaan woont en regelmatig geblindeerde auto’s met hoge snelheid de N65 ziet opdraaien, is de optie van de burgemeester de enige logische. “Doorgaans zijn er drie auto’s, dus eventuele handlangers weten nooit in welke de verdachte zit. Maar het lijkt me dat een interne rechtbank tot veel minder risico’s leidt dan het vervoer door deze wijk.”'

Lees ook:

Vluchten uit de gevangenis in Zutphen kan niet meer, of straks weer wel?

Na de ontsnappingspoging in Zutphen van zondag, krijgt Nederland per 1 maart een eerste extra beveiligde afdeling voor criminelen die achter tralies doorgaan met hun praktijken en vluchtgevaarlijk blijven. Maar is zo’n afdeling de oplossing? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden