Vervetten mag, maar houd het wel Iraans!

In vrijwel elke straat heb je er wel één. Of twee. Of drie. Fastfoodrestaurants. De afgelopen tien jaar hebben die een enorme vlucht genomen. Met de te verwachten gevolgen: een obesitas-epidemie en een dramatische toename van hart- en vaatziekten. Maar het moet gezegd: Iraanse pizza's zijn heerlijk!

Gepokt en gemazeld in de kunst van het kopiëren, brengen Iraniërs van alles nepversies uit: Gucci-tassen, Adidas-schoenen, wimpers en neuzen. Met fastfood-restaurants is het niet anders: ook hier vind je veel imitaties van westerse fastfoodketens met verbasterde namen als Pizza Hat, Mash-Donalds, K.F.C. (Kaboeki Fried Chicken) en Burger House.

Hoewel deze Iraanse 'neprestaurants' niet door iedereen worden toegejuicht, worden ze ten minste getolereerd. Maar als de echte Amerikaanse ketens dreigen te komen, breekt de pleuris uit. Dergelijke symbolen van westers kapitalisme liggen immers nog steeds gevoelig omdat ze het Iraanse revolutionaire gedachtengoed ondermijnen.

Dat werd de afgelopen week maar weer eens duidelijk toen er een voor velen verontrustend bericht in de Iraanse media verscheen: de Amerikaanse fastfoodgigant Burger King zou zich officieel hebben geregistreerd in Iran en binnenkort operatief worden. Op een Iraanse regeringssite stond het document met het logo van Burger King erop. Hoewel de authenticiteit van de aanvraag niet officieel is bevestigd, is er alvast een stortvloed aan boze reacties losgebarsten die kunnen worden samengevat met de kreet: Weg met het Amerikaanse kapitalisme! Zo schreef een man op Facebook: "Amerikaanse bedrijven staan in de rij om het geld van Iraniërs op te zuigen."

Een tijdje geleden was het ook al raak met McDonald's. Deze keten had eveneens via een internationaal franchise-verzoek duidelijk gemaakt terug te willen keren naar de Iraanse markt, waar het bedrijf voor de revolutie van 1979 al actief was geweest. Ook dat zorgde voor zinderende paniek alom.

Al in de jaren negentig had een Iraanse zakenman zijn moed bij elkaar geraapt en in zijn vaderland een vestiging van McDonald's geopend. Het restaurant werd na twee dagen echter door hardliners afgebrand. Het ministerie van gezondheid kreeg van de rechterlijke macht op z'n kop hoe men het in zijn hoofd had gehaald om een vergunning voor zo'n satanische vestiging te verstrekken.

Ook in deze tijden waarin de toenadering tot het Westen nog pril is en zeker niet door iedereen wordt omarmd, zou het erg riskant zijn om Amerikaanse ketens te openen. Bij gebrek aan een ambassade vormt een dergelijke vestiging het ideale doelwit voor hen die een grote haat tegen Amerika koesteren. Stenen of brandbommen zijn zo gegooid.

Erg consequent in hun haat tegen de Verenigde Staten zijn de tegenstanders van Amerikaanse fastfoodketens overigens niet. Want toen Mahmoed Ahmadinejad in 2010 voorstelde om Amerikaanse producten te boycotten, vond men dat maar belachelijk en stiekem hoogst ongewenst. Die mensen willen immers wel op hun iPhone hun mail kunnen blijven checken, met een Coca-Cola in de hand terwijl ze zich op hun Nikes naar de sportschool begeven.

Sommige Iraniërs kunnen de lol van een eventuele komst van Burger King wel inzien en grappen dat 'Jack Daniels'en 'Smirnoff' vast de volgende bedrijven zullen zijn die de Iraanse markt willen betreden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden