'Vervelend, die aanslagen, maar ook een beetje eigen schuld'

Archieffoto van oktober 2015: de Russische president Poetin ontmoet de Syrische president Assad Beeld AP
Archieffoto van oktober 2015: de Russische president Poetin ontmoet de Syrische president AssadBeeld AP

In de stroom internationale reacties op de aanslagen in Brussel klinkt vooral medeleven door met de slachtoffers, en met België. Maar sommige hoeken grijpen de gebeurtenissen wel aan om het Westen nog een keer de les te lezen over terrorisme.

Zo noemde de Syrische regering de aanslagen in Brussel vandaag een "onvermijdelijk gevolg van verkeerd beleid en tolerantie voor terrorisme". Syrië is gefrustreerd dat het Westen de 'gematigde rebellen' in het land niet ook als terroristen bestempelt, maar ze steunt in hun strijd tegen president Assad.

"Syrië wordt al vijf jaar geconfronteerd met radicaal-jihadistisch terrorisme, en roept opnieuw op om een gemeenschappelijke internationale vuist te maken tegen het gevaar van het terrorisme."

Rusland
Ook vanuit Rusland, Syrië's belangrijkste bondgenoot, klinkt zulke kritiek. President Poetin beperkte zich vandaag tot het uitspreken van zijn medeleven, en het veroordelen van de daden. Maar vanuit zijn directe kring klonken ook andere geluiden.

Zo bekritiseerde het Russische ministerie van buitenlandse zaken, via woordvoerder Maria Zakharova, vandaag de 'dubbele standaard' van het Westen met betrekking tot terrorisme, die tot de aanslagen geleid zou hebben. Volgens haar heeft het bevriezen van diplomatieke betrekkingen tussen de Navo en Rusland de strijd tegen het terrorisme schade berokkend.

Ronduit gnuivend tweette Aleksej Poesjkov, het hoofd van de Russische parlementaire commissie voor buitenlandse zaken, vanochtend een sneer naar Jason Stoltenberg, secretaris-generaal van de Navo, die ook in Brussel zetelt. "Terwijl Stoltenberg zich drukmaakt om een denkbeeldig 'Russisch gevaar' en troepen in Letland stationeert, blazen mensen zich onder zijn neus op."

Israël
Een echo van zijn woorden viel te beluisteren in het bericht dat de Israëlische minister van buitenlandse zaken Ofir Akunis vandaag op Facebook zette. "Ik herhaal: velen in Europa hielden zich liever bezig met het veroordelen van Israël, en producten labelen en boycotten. Ondertussen kwamen, onder de neus van de burgers van het continent, duizenden extremistische islamitische terreurcellen tot bloei."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden