'Vervelend dat ik dit EK twee judoka's mis'

Bondscoach Arens ziet geen reden om niet aan EK mee te doen

Aan de telefoon klinkt de stem van Maarten Arens oprecht geïrriteerd. De bondscoach van de Nederlandse mannenjudoploeg had op het Europees kampioenschap in Tsjeljabinsk graag met zijn sterkste formatie willen aantreden. In de aanloop naar de Olympische Spelen was hij benieuwd hoe zijn ploeg ervoor zou staan. Maar Arens mist in de Russische stad twee van zijn sterkste troeven; Guillaume Elmont en Henk Grol moeten het toernooi door blessures missen. "Daar baal ik van als een stekker", aldus Arens. "Ik was hier heel graag met mijn sterkste ploeg geweest."

Arens: "Ik benader dit toernooi als een normaal EK. Ik heb het idee dat ook de andere landen er zo over denken. De meeste goede judoka's zijn hier wel. En daarbij; als een judoka eenmaal op de mat staat, wil-ie gewoon winnen. Daarbij zijn de Spelen pas over drie maanden. Je kunt ook twee weken voor dat toernooi begint geblesseerd raken. Wij trainen gewoon door, tot de laatste week voor Londen. Dan zit een ongeluk in een klein hoekje. Dus is er ook geen enkele reden om hier niet in actie te komen. Ik had heel graag willen weten hoe we ervoor staan. En dus vind ik het heel vervelend dat ik twee judoka's moest missen."

De blessure van Grol openbaarde zich pas vorige week, ogenschijnlijk zonder aanwijsbare oorzaak. De judoka werd vorige week wakker met pijn in de knie. Uit onderzoek bleek later dat een bandje in de linkerknie is geïrriteerd. "Een vervelende kwetsuur", aldus Arens. "En op dit moment kan hij ook echt niet judoën. Hij loopt nog met een brace."

Grol was op voorhand de belangrijkste troef in de selectie van Arens, al won hij sinds 2008 nooit meer een hoofdprijs op een EK of WK. In 2008 werd hij in Lissabon Europees kampioen. Wel won hij in de jaren daarna vier zilveren medailles; twee op een WK en twee op een EK.

Bij de Nederlandse mannen staat de ploeg voor het EK zo goed als vast. Alleen de 26-jarige Jasper de Jong heeft nog een theoretische kans om zich via het EK in Tsjeljabinsk alsnog te kwalificeren voor de Spelen. "Daar zijn we helemaal niet mee bezig", aldus Arens. "Het is niet heel reëel dat hij zich plaatst. Jasper heeft het nog nooit bewezen op het hoogste niveau, dus dan kunnen we ons ook maar beter niet met de Spelen bezighouden. Ik wil hem sowieso niet te veel druk opleggen, omdat hij daar vaak moeite mee heeft. Aan de andere kant geloof ik wel dat hij in de buurt van de medailles kan komen. Die potentie heeft hij zeker."

Naast De Jong komen in Tsjeljabinsk Jeroen Mooren, Mikos Salminen (-60 kilo), Dex Elmont (-73) en Luuk Verbij (+100) in actie. Bij de vrouwen staan Birgit Ente (-48), Juul Franssen (-57), Esther Stam, Anicka van Emden (-63), Linda Bolder, Edith Bosch (-70), Marhinde Verkerk (-78) en Carola Uilenhoed (+78) op de deelnemerslijst.

De ploeg voor Londen
Aan de vooravond van de Europese kampioenschappen judo lijkt het niet erg waarschijnlijk dat de olympische judoploeg nog forse uitbreiding krijgt. Al is die kans er in theorie wel. Aan de vooravond van de EK in het Russische Tsjeljabinsk hebben acht judoka's zich definitief geplaatst.

Bij de mannen zijn dat Jeroen Mooren (-60 kilo), Dex Elmont (-73), Guillaume Elmont (-81), Henk Grol (-100) en Luuk Verbij (+100). Bij de vrouwen zijn Elisabeth Willeboordse (-63), Edith Bosch (-70) en Marhinde Verkerk (-78) zeker van deelname in Londen. Normaal gesproken voegt lichtgewicht Birgit Ente (-48) zich nog bij die ploeg.

Toch zou de judo-equipe in theorie nog kunnen worden uitgebreid naar 12 judoka's, maar dan moeten tijdens het EK alle steentjes de goede kant opvallen. Bij de mannen heeft Jasper de Jong (-66) nog een kansje op de Spelen. Daarvoor moet hij de finale van het EK bereiken en hopen op de vroege uitschakeling van enkele andere concurrenten. Bij de vrouwen zijn Juul Franssen (-57) en Carola Uilenhoed (+78) nog enigszins kansrijk, maar ook zij hebben bijzonder goede klasseringen nodig om deze zomer in Londen te kunnen judoën.

In vergelijking met de Spelen van Peking (2008, 10 deelnemers) krimpt de judoploeg waarschijnlijk met één deelnemer. In 2004 (Athene) kwamen voor Nederland 7 judoka's in actie. Elco van der Geest strijdt in Londen namens België om een medaille.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden