Vervangend bouwen is het sleutelwoord

Advies van planbureau om simpelweg te stoppen met bouwen vindt geen navolging

Stop met bouwen. Dat advies van het Planbureau voor de Leefomgeving komt in een tijd dat veel gemeenten middenin nieuwbouwprojecten zitten. Stoppen met bouwen is dus een advies dat niet direct zal worden opgevolgd. Vervangend bouwen is het sleutelwoord.

Zwolle bouwt er de komende jaren nog 400 woningen per jaar bij. "Zeven jaar geleden waren dat nog 900 woningen per jaar, maar we zijn nog steeds een groeiregio. De komende jaren is er behoefte aan nieuwe woonruimte. De prognose is dat Zwolle in 2035 uit 145.000 mensen bestaat, nu zijn dat er ongeveer 122.000. Stoppen met bouwen doen we dus niet", vertelt woordvoerder Bonnie van der Meer.

Krimpregio Limburg besprak de problematiek op de woningmarkt gisteren tijdens de conferentie 'Regionale transformatie van de woningmarkt'. De provincie is niet van plan bij te bouwen, maar alleen vervangend te bouwen. Erik Koppe, gedeputeerde volkshuisvesting van Limburg: "Er moet worden gebouwd, maar nog meer moet er worden gesloopt. In Zuid-Limburg worden de komende jaren 5000 woningen gesloopt. Daar zetten we 2000 woningen voor terug. Woningen die niet geschikt zijn voor ouderen, omdat er bijvoorbeeld geen lift is, worden het eerst gesloopt. Er moet dus niet langer kwantitatief goed worden gebouwd, maar kwalitatief goed."

De krimpregio loopt voorop als het gaat om vergrijzing en ontgroening. "Als je daar nu geen maatregelen voor treft en blijft volhouden dat je als regio wel weer gaat groeien, kom je in een nijpende situatie terecht waar Parkstad (samenwerkingsverband van acht gemeenten in Zuid-Limburg) op afstevenende. Als één op de drie huizen te koop staat en het aantal voorzieningen sterk achteruitgaat, wordt de rekening alleen maar hoger."

Ook in Rotterdam wordt voornamelijk vervangend gebouwd. Om hogeropgeleiden en gezinnen in de stad te houden, bouwt de gemeente eengezinswoningen met tuinen. "Tegelijkertijd slopen we de oude flats met kleine, goedkope appartementen uit de jaren zestig en zeventig. Die wil niemand meer", vertelt de woordvoerder van wethouder Ronald Schneider (stedelijke ontwikkeling).

Daarnaast zoekt de stad nieuwe bestemmingen voor leegstaande kantoorgebouwen, scholen en winkels. Ook dit geeft het Planbureau voor de Leefomgeving in het rapport als tip om leegstand te voorkomen. In totaal heeft 250.000 vierkante meter leegstaande bouw in Rotterdam een nieuwe bestemming gekregen. Dat is een derde van de huidige leegstand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden