Vervalsende schaker

Vlaamse thrillerauteur herinnert aan Havank

De Vlaming Dominique Bibau, de auteur van de thriller 'IJslands gambiet', debuteerde eerder met hulp van crowdfunding. Kan die man dan wel schrijven?

Het openingshoofdstuk, waarin een nog onbekende speurder een lijk aantreft in een hotel op IJsland, belooft niet veel goeds; de moordplek wordt omschreven als een 'hotel met genoeg sterren om een hele hemel te bezetten'.

De vermoorde blijkt een schaker, en de verwijzing naar de historische tweekamp die Bobby Fischer ooit op deze plek uitvocht met Boris Spasski, zit ook dicht tegen het cliché.

Maar houd nog even vol. Tegelijkertijd met dat lijk krijgt onze held een manuscript in handen. Het hierin vertelde levensverhaal van de vermoorde man is het belangrijkste deel uit dit boek. En daarin is Bibau wel heel goed in vorm. Het gaat om een van oorsprong Russische jongen, die de bijzondere gave blijkt te hebben dat hij het handschrift van iedereen moeiteloos kan kopiëren. En in de tijd waarin hij opgroeit - de Koude Oorlog - is dat interessant voor geheime diensten, die immers zitten te springen om vervalste papieren.

En zo is deze Maxim Boelgakov betrokken geraakt bij spionage-activiteiten die hem van Rusland naar onder meer Bretagne, Brussel en ook Amsterdam zullen brengen. Want na de Russen zijn al snel andere overheden geïnteresseerd in zijn vervalsingskunsten. Biebau beschrijft dat allemaal heel spannend, hoogstens een beetje archaïsch. Zijn wereld van meesterspionnen, elegante dames en tegenstanders met 'vlezige handen' doet denken aan de oude reeks van Havank over gentleman-speurder De Schaduw.

Af en toe kan Biebau zijn huidige beroep - leraar Nederlands - niet loslaten. "'U zou de eerste man zijn in ons team', zei ze, zorgvuldig opterend voor de conditionalis'." Maar verder leidt hij de lezer vaardig naar de ontknoping in dat sterrenrijke hotel - op IJsland. Daar zal de Russische handschriftvervalser aan zijn eind komen, en zal de lezer ook doorkrijgen wie de dader is.

De lezer die schaakt zal aan het eind aangenaam verrast worden. Die treft in een bijlage allerlei verwijzingen naar schaakzetten - die ook te maken hebben met het mysterie uit dat boek. Maar ook wie niet weet wat 'toren op C2' precies betekent, beleeft een paar aardige uren aan deze thriller.

Dominique Biebau: IJslands gambiet.

Vrijdag; 186 blz, euro19,95.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden