Vertwijfeling in Florida: het lijkt of Amerika helemaal gek is geworden

Republikeinen volgden gespannen de berichten over de verkiezingsuitslag. Beeld afp
Republikeinen volgden gespannen de berichten over de verkiezingsuitslag.Beeld afp

Onze correspondent Jan-Albert Hootsen was vannacht op een feestje van het Republikeense congreslid Iliana Ros-Lehtinen in Miami. Daar moeten ze echter niets hebben van Trump.

Jan-Albert Hootsen

De avond begon nog zo goed voor Marilyn Morales (55) en haar man Kirk Whipple (54). In het Carolina Ale House, een bar in het westen van Miami, was het echtpaar, beiden componisten, gekomen om de herverkiezing van het Republikeinse congreslid Iliana Ros-Lehtinen te vieren. De Cubaans-Amerikaanse política, die in 1989 als eerste Latina een zetel in het Huis van Afgevaardigden wist te veroveren, won met gemak van haar opponent.

"Het wordt een goede avond", zei Whipple toen nog, met een brede grijns. "Voor ons is Iliana's overwinning het belangrijkste." Twee uur later was het paar het lachen vergaan. De resultaten van de presidentsverkiezingen druppelden binnen, en toen eenmaal duidelijk begon te worden dat Donald Trump hard op weg was om Hillary Clinton te verslaan, was de goede sfeer van eerder die avond volledig in rook opgegaan.

"Wij staan geregistreerd als onafhankelijken", legt Marilyn, zelf ook van Cubaanse afkomst, uit. "Als vrouw moest ik van meet af aan niets hebben van Trump. Ik vind het onbestaanbaar dat er zo massaal op hem is gestemd. Mijn moeder heeft zelfs gedreigd dat ze nu uit het land wil vertrekken."

Vreselijk idee

Ook in Florida wist Trump uiteindelijk te winnen, terwijl de afgelopen dagen, net als voor veel andere plaatsen, het tegenovergestelde werd voorspeld. Ook de massale mobilisatie van Latino-kiezers in Miami, waar met ruim 900.000 stemmen een record werd gebroken, bleek niet voldoende om de miljardair af te stoppen.

"Het idee van een president Trump is vreselijk", zegt Whipple. "Voor mijn gevoel is hij de gevaarlijkste kandidaat uit de recente geschiedenis. Het lijkt wel of de Amerikanen helemaal gek zijn geworden."

Lang niet iedereen onder de aanhangers van Ros Lehtinen, die tenslotte partijgenoot is van Trump, deelt echter de afkeer van Trump van het echtpaar. "Ik ben ervan overtuigd dat we er met z'n allen wel uitkomen", zegt Debbie Zimmerman, die als vrijwilliger werkt voor de campagne van Ros-Lehtinen. "Er lopen hier genoeg mensen rond die voor Clinton hebben gestemd en tegelijkertijd voor de congresswoman, een Republikeinse. We moeten met elkaar overweg kunnen gaan."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden