Vertrouwenspersonen willen juridische bescherming

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Vertrouwenspersonen in bedrijven die bijvoorbeeld slachtoffers van seksuele intimidatie steunen, hebben zelf te maken met een kwetsbare positie. Dat zegt de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Zij vraagt de overheid de arbeidsomstandighedenwetgeving aan te passen zodat de vertrouwenspersonen juridisch beschermd worden. Die wetgeving is nu te vrijblijvend, vindt de vereniging

Redactie

Ook wil de LVV de aanstelling van zo'n vertrouwenspersoon verplicht maken. Zijn of haar rol is om slachtoffers te ondersteunen en begeleiden in het bekendmaken van hun verhaal. Ruim de helft van de bedrijven beschikt niet over zo'n functie binnen de organisatie.

Een enquête die de LVV samen met het KRO-programma 'De Monitor' hield onder haar leden, laat zien dat 10 procent van de interne vertrouwenspersonen zich door hun werkgever ernstig belemmerd voelt in hun rol. De vertrouwenspersonen gaan niet alleen over seksuele intimidatie, maar ook over pesten en discriminatie.

Ontslag

Zowel interne (10 procent) als externe (23 procent) vertrouwenspersonen worden onder druk gezet door de werkgever. Dan kan het gaan om intimidatie, maar ook om dreiging met ontslag. De rol die ze naast hun andere gewone functie vervullen, wordt hun vaak niet in dank afgenomen. Nog te vaak maakt de bedrijfscultuur het moeilijk voor vertrouwenspersonen om hun werk te doen.

De wil om een oplossing te zoeken ontbreekt, zegt LVV-voorzitter Leo ten Brink. "Werkgevers vegen intimidatie- en pestzaken liever onder de mat. Ze zetten vertrouwenspersonen onder druk om geen verdere stappen te ondernemen. Bovendien bagatelliseren veel bedrijven hun rol. Men moet al van goeden huize komen, wil men serieus worden genomen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden