Vertrouwensconflict bij kerncentrale Borssele

Luchtopname van de kerncentrale van Borssele. Beeld ANP
Luchtopname van de kerncentrale van Borssele.Beeld ANP

Door een vertrouwensconflict tussen een aantal medewerkers en de directie van de kerncentrale in Borssele houdt de Kernfysische Dienst (KFD) intensiever toezicht bij de centrale. Een woordvoerster van EPZ, de eigenaar van de kerncentrale, bevestigde vandaag dat er een vertrouwenskwestie speelt tussen medewerkers en directie.

De KDF, die in Nederland toezicht houdt op de veiligheid van nucleaire installaties, is in september geïnformeerd over de kwestie, die volgens EPZ 'vooral te maken heeft met de structuur van EPZ'.

Het aangekondigde vertrek van algemeen directeur Ad Louter naar uraniumverrijker Urenco in Almelo en het vertrek van operationeel directeur Ron Joziasse, heeft er niets mee te maken, stelt EPZ.

Duidelijkheid en transparantie
Om meer duidelijkheid en transparantie in de structuur aan te brengen, is besloten de functie van operationeel directeur bij EPZ samen te voegen met die van algemeen directeur. 'Ad Louter was al langer bezig met een nieuwe baan. Afgelopen week is dat rond gekomen', aldus de woordvoerster.

Joziasse heeft te kennen gegeven geen belangstelling voor de functie van algemeen directeur te hebben. 'Er wordt dus buiten EPZ naar een opvolger voor Ad Louter gezocht.' Die blijft nog tot 31 januari 2015 als adviseur verbonden aan EPZ. 'Hij zal in deze periode EPZ's financiële man Bram-Paul Jobse bijstaan, die ad-interim directeur van EPZ wordt. Dit om de overdracht goed te laten verlopen.'

Naar aanleiding van de problemen heeft de Kernfysische Dienst op alle niveaus binnen de organisatie gesprekken gevoerd om een beeld te krijgen van de interne veiligheidscultuur. De dienst benadrukt dat het vertrouwensconflict geen gevolgen heeft voor de nucleaire veiligheid van de kerncentrale.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden