Vertrouwenscommissie Roermond blijft geheim

Wat in de vertrouwenscommissie voor de keuze van een nieuwe burgemeester in Roermond is besproken, blijft geheim. De Limburgse gouverneur Theo Bovens wees vrijdag een verzoek van de gemeenteraad van Roermond om opheffing van de geheimhoudingsplicht af. Dat maakte de provincie Limburg bekend.

De Roermondse raad wilde vrij kunnen spreken over door de recherche afgetapte gesprekken. Burgemeester Henk van Beers verhinderde dat met verwijzing naar de vertrouwelijkheid van de commissie. De gouverneur is het met Van Beers eens.

Zes leden van de vertrouwenscommissie zijn gehoord door de recherche in een onderzoek naar corruptie en lekken uit de commissie door Jos van Rey (VVD). Daarbij hoorden de commissieleden zaken die hen schokten. Mogelijk zijn meer mensen bij de affaire betrokken.

GroenLinks-fractievoorzitter Marianne Smitsmans reageerde teleurgesteld op de beslissing van de gouverneur. Zij had het voortouw genomen in het pleidooi om de geheimhouding op te heffen. Smitsmans zei nogmaals dingen te weten die belangrijk zijn voor raad en stad die ze nu voor zich moet houden. Ze zei opnieuw juridisch advies te gaan inwinnen en daarna een gesprek aan te gaan met gouverneur en burgemeester.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de inmiddels opgestapte wethouder Jos van Rey ervan als adviseur uit de commissie gelekt te hebben naar kandidaat Rocardo Offfermanns, ook VVD'er. Die werd als nieuwe burgemeester voorgedragen, maar trok zich deze week terug. De recherche beschouwt hem als medeverdachte in de affaire.
Smitsmans zegt dat het allemaal nog veel erger is dan tot nog toe bekend is, en dat er meer mensen bij zijn betrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden