Vertrouwen in kerk nog verder gedaald

Protestantse Kerk: Misbruikschandalen hebben veel kwaad gedaan

STIJN FENS en REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

Kerken komen er niet best vanaf in 'De sociale staat van Nederland', het tweejaarlijks onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over hoe het met Nederland gaat en wat we daar zelf van vinden. Nog maar 13 procent van de ondervraagden heeft vertrouwen in kerken en religieuze organisaties. Ter vergelijking: de regering (15 procent vertrouwen) en het bedrijfsleven (35 procent) scoren hoger. Scriba (landelijk secretaris) Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is niet onder de indruk. "Je moet die cijfers met een grote korrel zout nemen."

U gelooft de cijfers niet?

"Ik ga hier niet met u de strijd over cijfers aan. Maar als je bedenkt dat er alleen al een miljoen migranten-christenen zijn - dat is zo'n zes procent van de bevolking - en dat die erg positief zijn over hun kerk, dan kan ik dat cijfer van 13 procent niet plaatsen."

Als we er toch maar even van uitgaan dat de cijfers kloppen, schrikt u dan niet?

"Ik lig er niet wakker van. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat onze eigen kerkleden juist veel vertrouwen in ons hebben. Daar scoren we maar liefst 78 procent.

Dat cijfer van 13 procent slaat op alle Nederlanders en daar speelt de secularisatie natuurlijk een grote rol. Veel mensen kennen ons niet meer en dan geldt al snel: onbekend maakt onbemind."

Maar in 2004 had nog 24 procent van de Nederlanders vertrouwen in u. Dat betekent dat u in ruim tien jaar bijna de helft van het vertrouwen bent kwijtgeraakt. Dat gaat wel erg hard.

"Vergeet niet dat het beeld van de kerken de laatste jaren is bepaald door schandalen. Dan heb ik het over seksueel misbruik in het pastoraat. Dat doet het imago van kerken natuurlijk helemaal geen goed. En ook al was vooral de rooms-katholieke kerk hierover in het nieuws, voor het grote publiek maakt dat niet uit. Dat heeft het al snel over 'de kerken'."

Onlangs heeft u plannen bekend gemaakt om de protestantse kerk drastisch te reorganiseren. Heeft u het idee dat u daarmee wat vertrouwen bij het grote publiek kan terugwinnen?

"Niet wat je als kerk bewéért, legt gewicht in de schaal, maar hoe je daadwerkelijk als geloofsgemeenschap leeft. Daar willen we aan gaan werken. Hoe ga je met elkaar om en wat laat je aan de wereld zien? Met andere woorden: heb je een impact die mensen aangenaam treft? Ik denk dat als we ons daar steeds meer van bewust worden, we iets van dat vertrouwen bij het grote publiek moeten kunnen terugwinnen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden