Vertrouwen coach brengt Nicols in benarde positie

Van onze honkbalmedewerker

Honkbalcoaches vertrouwen vaak blindeling op hun werper. Zo erg dat zij hem zelfs niet vervangen, als ieder ander daar al lang toe was overgegaan. Nicols-coach Mike Baker maakte twee keer dezelfde fout. Zaterdag stond zijn team tegen Sparta in de negende inning met 9-4 voor; er waren al twee man uit. De volgende klap werd echter niet goed verwerkt door Byron Ward en hoewel werper Geoffrey Kohl daarna nog twee vrije lopen weggaf en vier honkbalslagen tegen kreeg, mocht hij blijven staan. Met als resultaat een 9-10 nederlaag. Een dag later slaagde Didi Gregorius er in de laatste drie innings niet in een 3-1 voorsprong vast te houden; maar ook hij werd niet gewisseld waardoor het Rotterdamse Sparta voor het eerst dit seizoen een dubbele zege behaalde: 4-3.

Pirates greep zijn laatste strohalm en versloeg Quick twee keer: 8-5 en 4-9. HCAW miste de laatste kans door twee nederlagen tegen Neptunus. Ralph Milliard, mentaal toch al het zorgenkindje in Bussum, was debet aan het eerste verlies. Nadat hij al had geblunderd als korte stop, werd hij door scheidsrechter De Kramer uit het veld gestuurd vanwege aanmerkingen op de leiding. Zijn vervanger, de Amerikaan Steven Russell, maakte in de laatste inning de beslissende fout, waardoor Neptunus met 8-7 won. Een dag later was het na de eerste Rotterdamse slagbeurt al 9-0. Neptunus maakte het karwei overigens slecht af: 5-11.

ADO steeg naar de derde plaats door twee nipte overwinningen op Kinheim: 6-5 en 4-5. Gisteren was zelfs een verlenging noodzakelijk. "Wij zijn er nog niet helemaal, maar het belangrijkste is dat we momenteel goed spelen" , realiseerde ADO-coach Robert Niggebrugge zich. Na negatieve uitlatingen in de pers trok sponsor Install Data de handen af van ADO. "Ondanks die problemen vormen wij een hecht team en daar ben ik trots op. Mijn eerste zoen zal ik niet snel vergeten, maar mijn eerste seizoen als coach ook niet" , grapt Niggebrugge. Gerlach Halderman, naast catcher een van de drie coaches van Kinheim, werd zaterdag uit het veld gestuurd door scheidsrechter Meerleveld toen hij zijn knuppel kwaad weggooide na de derde slagbal. "Dom, vooral om dat we geen tweede catcher heb ben, nu Michael van de Ende met het Nederlands jeugdteam op het WK in Mexico zit. Dat wordt nog een probleem volgende week, want ik reken erop dat ik word ge schorst." De kans is groot dat Kinheim en ADO elkaar in de play-offs weer ontmoeten.

Halderman ziet daar niet tegenop, ook al won ADO vijf van de zes onderlinge duels. "In vier daarvan was het verschil maar een puntje. Bovendien moet je van iedereen winnen, als je kampioen wilt worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden