Vertrouwd raken met taal

Spelenderwijs de woordenschat uitbreiden. Op die manier raken kinderen vertrouwd met taal.

Irene van Wijhe

Op de speeltafel van peuterspeelzaal Jules Verne in Hoorn liggen voor de neus van elk kind kaartjes met afbeeldingen er op. „Hoe heet het dier met een lange slurf?”, vraagt kleuterleidster Tonni Boumans. Een van de kinderen wijst op het plaatje van een olifant. „Heel goed!” De piramide-speelzaal, onderdeel van stichting Netwerk, probeert kinderen van twee tot vier jaar spelenderwijs vertrouwd te maken met taal. Volgens het piramide-systeem gaat dit via thema’s. „In drie weken tijd leren we peuters basiswoordjes aan de hand van spelletjes, liedjes en kringgesprekken. Alles wat we hier doen is talig”, vertelt Boumans.

De peuterspeelzaal werkt samen met de aangrenzende, gelijknamige basisschool. „Hier worden dezelfde thema’s behandeld, waarbij de woordenschat elk jaar iets wordt uitgebreid.”

Volgens Anita Kindt, groepsleerkracht van groep 3, is het essentieel om kinderen naar de peuterspeelzaal te sturen. „Het is goed voor hun taalkennis; wanneer ze in hun eerste vier jaar niet voldoende uitdaging krijgen, valt de achterstand nauwelijks weg te werken.”

Het valt Kindt op dat kinderen die van de peuterspeelzaal komen, ook zelfverzekerder zijn en sneller dingen oppikken dan kinderen die dit gemist hebben. „We kregen onlangs een jongetje in het eerste jaar die geen voorschoolse educatie heeft gehad. Zijn moeder had er het geld niet voor”, vertelt Kindt. „Inmiddels heeft ze spijt van haar keuze; ze merkt nu dat hij moeite heeft om mee te komen in de klas.”

In Hoorn is armoede dé reden om kinderen thuis te houden. „Er wonen hier veel taalarme en gescheiden mensen. Thuis is er weinig interactie, waardoor de kids zich trager ontwikkelen”, legt Boumans uit. De maandelijkse ouderbijdrage bij de peuterspeelzaal ligt tussen de 7,80 en 65 euro, afhankelijk van het netto-inkomen. Boumans: „Toch is geld een drempel. Daarom zijn we blij met het besluit van staatssecretaris Dijksma: alle kinderen hebben recht op een goede start.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden