'Vertrouw op advies van school'

Kamerlid Ypma vreest voor druk op basisschool om Citoscore toch toe te voegen aan schooladvies

Als 'grande dame' van het leidende schooladvies, zijn het voor Tweede-Kamerlid Loes Ypma (PvdA) spannende weken. Ypma loodste in 2013 een wetsregel door de Kamer waardoor het schooladvies van de leraar doorslaggevend is geworden of een achtstegroeper naar vmbo/mavo, havo of vwo mag. Vanaf 1 maart moeten middelbare scholen louter op basis van dat advies leerlingen toelaten. De eindtoets, vaak van Cito, is pas in april en speelt bij toelating niet meteen een rol.

Mooi streven, dat vertrouwen in het oordeel van de leerkracht. Toch meldde deze krant onlangs dat middelbare scholen alsnog om eerdere toetsscores vragen. Wat vindt u daarvan?

"Ik vind het een grof schandaal dat scholen standaard toetsscores opvragen uit groep 6, 7 en 8. Er zijn veel kinderen die in de laatste klassen van de basisschool knokken om te groeien naar een hoger niveau. Die kinderen mogen dan niet afgerekend worden op een toets uit groep 6 of 7. Het is de leraar die ziet hoe dat kind zich heeft opgewerkt, en wat het niveau van dat kind is op het moment dat hij naar de middelbare school gaat."

Ligt het alleen aan middelbare scholen? Basisscholen spreken in hun regionale plaatsingswijzers met middelbare scholen regelmatig af dat ze die gegevens standaard meesturen.

"Ik kan wel voorstellen hoe dat gaat: kleine basisscholen zitten aan tafel met grote schoolbesturen. Knappe jongen die dan met de vuist op tafel slaat. Ik vrees dat schoolbesturen bepaalde afspraken uit de plaatsingswijzer afdwingen. Het is nog een schimmig gebied. Scholen weten bij het schooladvies niet precies wat wel mag en wat niet. Vooral basisscholen zitten in de knel. Ze kunnen weigeren om oude toetsscores mee te sturen. Tegen een middelbare school zeggen: alleen het advies is volgens de wet genoeg. Maar is dat in het belang van de leerling? Weigeren ze de informatie mee te sturen, dan verpesten ze het misschien voor de leerling om op die school binnen te komen."

Op welke scholen speelt het?

"Ik krijg heel verschillende signalen. Aanvankelijk dacht ik dat het alleen om de categorale gymnasia in de grote steden ging. Maar het gebeurt net zo goed bij brede scholen, zo blijkt uit mails die ik van ouders en leerkrachten krijg. Het is ook niet alleen een Randstedelijk probleem, ik krijg net zo goed berichten uit de provincie."

Wat gaat u doen?

"De Onderwijsinspectie doet momenteel onderzoek naar de om- gang met het schooladvies door scholen. Ik wacht hun bevindingen af, dat zal niet lang meer duren. Bovendien heb ik een debat aangevraagd in de Tweede Kamer, waarin ik breed gesteund ben door andere partijen. De staatssecretaris is het met mij eens dat het schooladvies absoluut leidend moet zijn. Maar nu moeten we dat echt afdwingen."

Hebben middelbare scholen nog koudwatervrees om af te gaan op het oordeel van de basisschool?

"Ik hoop het. Want dat is wel precies waar deze wet om draait: geef de onderwijzer het vertrouwen dat hem toekomt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden