Update

Vertrokken PVV'ers: 'Wilders politieke klaploper'

Kamerleden Marcial Hernandez (links) en Wim Kortenoeven. Beeld ANP / Beeldbewerking Redactie
Kamerleden Marcial Hernandez (links) en Wim Kortenoeven.Beeld ANP / Beeldbewerking Redactie

Kamerleden Wim Kortenoeven en Marcial Hernandez verlaten de PVV, en stappen per direct uit de PVV-Kamerfractie. Ze maakten hun besluit direct na afloop van de presentatie van het PVV-verkiezingsprogramma bekend. PVV-leider Wilders is verrast door het vertrek.

Redactie/ANP

'Ik dacht dat ik mijn aanvoerder gevonden had, maar ik dacht verkeerd. Geert heeft me in de steek gelaten. Het Catshuis (Wilders verliet de onderhandelingen met het CDA en de VVD - red.) was alleen zijn beslissing', zei Hernandez vanmorgen tijdens een ingelaste persconferentie. In hetzelfde zaaltje waar Wilders zojuist het verkiezingsprogramma had gepresenteerd, gaven de twee nieuwe PVV-dissidenten een toelichting op hun vertrek uit de PVV.

Het verkiezingsprogramma bleek de directe aanleiding te zijn voor hun vertrek. Hernandez en Kortenoeven kregen naar eigen zeggen slechts 'een half uur' om naar het verkiezingsprogramma te kijken en ermee in te stemmen. 'Als PVV-Kamerlid ben je alleen maar stemvee', aldus Hernandez. Hun kritiek op het conceptverkiezingsprogramma werd niet serieus genomen, aldus Hernandez en Kortenoeven. Volgens Hernandez zou Wilders hierover gezegd hebben: 'Maak je niet zo druk, de helft van het programma is toch niet uitvoerbaar.'

Zijn collega Kortenoeven was zichtbaar geëmotioneerd toen hij zijn verklaring gaf. 'Er was in toenemende mate sprake van vernedering', aldus het Kamerlid. 'Wilders minacht normale omgangsvormen en is niet bereikbaar voor zijn fractie', zei Kortenoeven. 'Dat is een systeem, behalve voor diegenen die deel uitmaken van het politburo.' Volgens het Kamerlid moeten de fractieleden van de PVV 'inconsistenties verdedigen'. 'Wilders is een politieke klaploper', aldus Kortenoeven. Hij beklaagde zich verder over het strenge mediabeleid van de PVV. Volgens hem zijn er in de fractie 'nog vijf anderen' die er ook zo over denken. Hernandez deed een 'moreel beroep' op fractiegenoten om ook naar buiten te komen.

Zowel Kortenoeven als Hernandez kwamen na de verkiezingen van 2010 in de Tweede Kamer. Kortenoeven voerde het woord op het gebied van Buitenlandse Zaken en Europa, Hernandez zat in de PVV-fractie als specialist Defensie en Europese Zaken. Nu noemde Hernandez het PVV-beleid op Buitenlandse Zaken en Defensie 'totaal onverantwoordelijk'.

PVV-Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven. Beeld ANP / Beeldbewerking Redactie
PVV-Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven.Beeld ANP / Beeldbewerking Redactie

Kapen van persconferentie
De twee PVV-Kamerleden overvielen vanochtend alles en iedereen met hun mededeling dat ze uit de fractie stappen en de aankondiging dat ze hun vertrek meteen na de persconferentie van Wilders gingen toelichten. De PVV-leider was op dat moment nog bezig om het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij te presenteren. 'Het is een soort kapen van de persconferentie van Wilders', aldus Volkskrant-verslaggever Remco Meijer, aanwezig bij de persconferentie van Hernandez en Kortenoeven.

Ook Wilders werd overvallen door het bericht en sprak op Radio 1 het vermoeden uit dat Hernandez en Kortenoeven vooruitlopen op de kandidatenlijst die zaterdag openbaar wordt gemaakt. Hij zei te vermoeden dat het vertrek te maken heeft met een lage plek op de kandidatenlijst van de PVV. De PVV-leider noemde het vertrek van Hernandez en Kortenoeven verder 'triest'.

Kamerlid Hero Brinkman, die een paar maand geleden brak met Wilders, wilde niet zeggen of de twee zich gemeld hebben bij zijn partij Democratisch Politiek Keerpunt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden