’Vertrekpremie Fortis-topman keurig binnen de grens’

Fortis gaf topman Votron een vertrekpremie van een jaarsalaris. Precies volgens de code Tabaksblat, zegt Kees Cools. Toch snapt hij dat de aandeelhouders boos zijn.

Het jaarsalaris dat Fortis als vertrekpremie aan topman Jean-Paul Votron meegaf, is keurig volgens de regels van de code Tabaksblat. Kees Cools, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en adviseur bij The Boston Consulting Group, is lid van commissie Frijns die toezicht houdt op de naleving van de code. Fortis is volgens hem redelijk uniek in het uitkeren van een dergelijke vertrekpremie.

„De regel dat vertrekkende topbestuurders maximaal een jaarsalaris meekrijgen, is een van de slechtst nageleefde bepalingen uit de code. De premie pakt bijna altijd hoger uit.”

Fortis heeft er volgens Cools verstandig aan gedaan om de vertrekpremie te laten bij de 1,3 miljoen euro die Votron jaarlijks verdient. „In moeilijke omstandigheden riskeer je liever geen discussie met de aandeelhouders over de hoogte van zo’n bedrag. Het aandeel Fortis heeft zoveel tientallen miljarden aan waardeverlies geleden, dan is het slecht voor de beeldvorming als de topman er met een excessieve vertrekpremie vandoor gaat. Dat heeft Fortis ook ingezien.”

Bovendien hoeft Fortis volgens de regels van de code Tabaksblat met deze vertrekpremie niets uit te leggen. Pas als de bankverzekeraar meer dan een jaarsalaris had uitgekeerd, zou het concern in het jaarverslag moeten uitwijden over de vraag waarom Votron zo’n premie had verdiend. Die uitleg vermijdt Fortis liever. „De bank blijft zo net binnen de grens van het adagium van ’toepassen of uitleggen’. Overigens had Fortis volgens de code wel minder kunnen betalen dan een jaarsalaris zonder uitleg te hoeven geven.”

Aandeelhouders kunnen lastige discussies uitlokken als het om beloningen gaat. „Het is een politiek gevoelig onderwerp dat, gezien alle andere onderwerpen uit de code Tabaksblat, relatief erg veel aandacht krijgt”, zegt Cools. „Aandeelhouders hielden vroeger hun mond, maar die tijd is voorbij.”

Bij Philips en Corporate Express verzetten de aandeelhoudersvergadering zich onlangs tegen beloningsvoorstellen. „De druk om deugdelijke voorstellen te doen, wordt steeds groter. De verhouding tussen beloning en prestatie moet goed zijn.”

De Fortis-aandeelhouders zijn niet te spreken over de vertrekpremie van Votron. De Vereniging van Effectenbezitters noemde de beloning van de gewezen bestuursvoorzitter het grootste beloningsschandaal van 2008. Want behalve 1,3 miljoen euro, kreeg Votron in april al een bonus van 2,5 miljoen euro. Deze zou hij verdiend hebben omdat hij de overname van ABN Amro zo succesvol had geleid en als compensatie voor de waardedaling van zijn pakket aan Fortis-aandelen en -opties. Aandeelhouders hadden hier toen niets tegenin brengen, terwijl ook hun aandelenkapitaal steeds verder verdampte.

Cools begrijpt niet hoe Fortis tot deze bonus heeft kunnen besluiten. „Als je beloont in aandelen, dan ga je ervan uit dat de koerswaarde iets zegt over de prestaties van het bedrijf en de bestuurders. Daar moet je dan aan vasthouden in goede en slechte tijden. Het is niet conform de aanbevelingen van de commissie Frijns om inkomen bij een lage koerswaarde te compenseren met een bonus. Of je gelooft in een beloningssysteem uit aandelen of niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden