Vertrekkende Kinderombudsman wil niet vlot naar de uitgang

Interview | Marc Dullaert stelt voor nog zes maanden aan te blijven als waarnemer

IRIS PRONK

Na alle rumoer rond zijn onvrijwillig vertrek komt Kinderombudsman Marc Dullaert met een voorstel. Als zijn ambtstermijn afloopt op 1 april, blijft hij nog een half jaar waarnemer. In die periode kan een opvolger worden gezocht. "Er mag geen gat vallen."

Vorige week werd bekend dat de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen hem niet wil herbenoemen. Een petitie 'Marc Dullaert moet blijven' werd inmiddels meer dan 28.000 keer ondertekend, de Kinderombudsman zelf zweeg over de kwestie. Ook nu: "Ik wil niet praten over het verleden en allerlei interne dingen. Het is zoals het is. Het gaat niet om mij, personen komen, personen gaan. Het gaat om het belang van de kinderen."

U biedt aan nog even te blijven als waarnemend Kinderombudsman. Waarom?

"Ik vind dat iedereen over zijn eigen schaduw heen moet springen. Er dreigt nu een impasse te ontstaan rond de Kinderombudsman, een functie die ik vijf jaar lang met veel plezier en trots heb vervuld. De procedures om een opvolger te benoemen duren zes tot acht maanden. Per 1 april heb je géén ingewerkte nieuwe Kinderombudsman, simpel. Daarom zet ik mijn trots opzij en stel ik voor zes maanden te blijven. Om de continuïteit van het instituut en de zorg voor belangrijke dossiers te waarborgen."

Is uw trots gekrenkt?

"Het is natuurlijk een bijzondere stap om jezelf als waarnemer aan te bieden. Ik ben de eerste Kinderombudsman in Nederland. Ik heb me met mijn team gebogen over vechtscheidingen, kinderen in armoede, het Kinderpardon, de decentralisatie van de jeugdzorg. Ik denk dat we heel bijzondere dingen hebben gedaan. Ik kan ook met rechte rug afzwaaien op 1 april, maar dat dient de belangen van de kinderen niet. Er zitten in Nederland zo'n 500.000 kinderen behoorlijk in de knel. Er moet iemand zijn die voor hen opkomt. Er is nu een mooi instituut, dat staat stevig. Na de eerste Kinderombudsman moet er meteen een tweede komen."

Als Van Zutphen uw voorstel accepteert, kunt u ook voorzitter blijven van de Europese kinderombudsmannen.

"Ja, ik ben nu ook op weg naar Brussel, als voorzitter van 41 kinderombudsmannen uit 33 landen. Ik ken daar heel veel mensen, ook van grote internationale mensenrechtenorganisaties. Er is niemand die deze dossiers zomaar makkelijk van me over kan nemen. Nu stoppen, dat zou niet goed zijn voor het aanzien van Nederland."

Wie moet u opvolgen? Hoe moet zijn of haar profiel eruit zien?

"Daarmee wil ik meneer Van Zutphen niet in de wielen rijden. Dat is aan hem, niet aan mij."

Wat gaat u hierna doen?

"Ik voel me een racewagen die net tot stilstand komt. Ik weet het niet, ik ben nog volop met mijn werk bezig."

undefined

Mysterie rondom vertrek van Dullaert houdt aan

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen reageerde gisteravond in Nieuwsuur voor het eerst op de kwestie die is ontstaan rond de Kinderombudsman. "Het ligt heel erg bij mijzelf", zo verklaarde hij zijn beslissing de ambtstermijn van Marc Dullaert niet te verlengen. "Ik zie zo veel veranderingen in de maatschappij, onder meer in de jeugdzorg, en krijg maar één keer de kans om met een nieuwe ploeg te starten."

Van Zutphen ontkende dat hij niet door één deur kan met Dullaert. Volgens de Nationale ombudsman heeft de Kinderombudsman zijn werk goed gedaan. "Hij heeft het instituut op de kaart gezet."

Toch zei hij het aanbod van Dullaert om als waarnemer op te treden niet aan te kunnen nemen. Van Zutphen meent dat die beslissing bij de Kamer ligt. Hij bertreurt alle consternatie rondom het vertrek van Dullaert. "Het leidt af van de 1700 mensen die continu aan het werk zijn, ook voor de kinderen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden