Vertrekkend kinderombudsman twijfelt aan eigen onafhankelijkheid

Vertrekkend Kinderombudsman Marc Dullaert. Beeld anp
Vertrekkend Kinderombudsman Marc Dullaert.Beeld anp

Vertrekkend kinderombudsman Marc Dullaert twijfelt eraan of zijn functie voldoende onafhankelijk is. "Ik ben gelijk aan de Nationale ombudsman, maar binnen de organisatie van de Ombudsman ben ik weer ondergeschikt", zei hij vandaag in een interview met NOS. "Dat schuurt".

Redactie

"Als Kinderombudsman ben ik onafhankelijk, en toch ben ik wel afhankelijk van de Ombudsman voor mijn voordracht en herbenoeming", zei Dullaert vandaag tegen de NOS. "Dat is een weeffout in de wet waarover een goede discussie moet komen bij de evaluatie van de wet komende zomer.''

Dullaert had erg graag een tweede termijn gewild. Zijn gedwongen vertrek noemt hij 'onnodig en onhandig'.

Poldermodel
"Ik ben ook voorzitter van 41 Kinderombudsmannen uit 33 landen. In de meeste van die landen wordt de Kinderombudsman rechtstreeks benoemd door het parlement. Maar hier in Nederland is voor een typisch poldermodel gekozen. Vlees noch vis", aldus Dullaert.

Dullaert stopt per 1 april. De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen maakte eind januari bekend Dullaert niet voor te dragen voor een nieuwe ambtstermijn. Een grote campagne en een petitie met 40.000 handtekeningen om hem op zijn post te laten, boden geen soelaas.

Toename klachten
Dullaert is er wel trots op dat het aantal klachten in de vijf jaar dat Kinderombudsman was met 400 procent toe is genomen. "We zijn echt een vluchtheuvel geworden voor kinderen en ouders."

"Armoede, pesten, kindermishandeling, vechtscheidingen, en het Kinderpardon: we hebben dat allemaal op de agenda kunnen zetten. Nederland is een paradijs, waar veel goed gaat. Maar hoe langer je Kinderombudsman bent, hoe meer je erachter komt dat grote groepen kinderen ook hier enorm in de knel zitten''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden