Vertrekken uit Kamp Holland vergt oefening

ede – Honderden militairen en hun achterban wachten in spanning af welk land de missie van Nederland in de Afghaanse provincie Uruzgan gaat overnemen en vooral: hoeveel materieel dat land wil overnemen.

Het antwoord op die vraag bepaalt hoeveel militairen vanaf half juli naar Uruzgan moeten om daar spullen te verzamelen, in te pakken en naar Nederland te laten brengen. Dat kunnen er 800 zijn, maar net zo makkelijk 1400 als het opvolgende land geen Nederlandse spullen wil overnemen en de kampementen in Tarin Kowt en Deh Rawod geheel moeten worden afgebroken. De ’Redeployment task force’ (RDTF) moet op alle scenario’s voorbereid zijn.

„Eén ding is volstrekt helder: volledige duidelijkheid zal er niet komen voordat we helemaal uit Uruzgan weg zijn”, zegt brigadegeneraal Jan Broeks monter. Broeks (51), commandant van de RDTF, is al vanaf het najaar van 2009 bezig om de verhuizing voor te bereiden. Op zich is dat al een grote en ingewikkelde operatie, die door de onzekerheden alleen maar gecompliceerder wordt.

Generaal Broeks verwacht dat er over een maand duidelijkheid zal zijn over de opvolging en dus over het benodigde aantal militairen. Maar ook daarna is het ’niet zo simpel als het door sommigen wordt voorgesteld’. Nu is het rustig in Uruzgan. De Navo-troepenmacht Isaf voert echter in de zomer een grote actie uit om anti-westerse strijdgroepen uit Kandahar-stad te verjagen, ’precies op onze route’. En de naar september uitgestelde verkiezingen hebben in elk geval tot gevolg dat er minder Afghaanse militairen en politiemensen beschikbaar zijn om de verplaatsingen te helpen beveiligen.

De konvooien die vanuit Tarin Kowt naar Kandahar rijden, moetenmet Isaf zijn doorgesproken en met de eenheden langs de route. „We houden er rekening mee dat we een doelwit zijn voor taliban. Dat is een punt van zorg. We hebben maar één route en kunnen niet ongezien uit Kamp Holland vertrekken.”

RDTF-eenheden oefenen op de Veluwe de verhuizing. Belangrijkste boodschap: de schijnbare rust kan zo omslaan. Zeker een derde van de militairen was eerder in Uruzgan. „Bij hun is het besef aanwezig dat het elke vier maanden anders is.”

Tweede Kamerfracties hebben stevige kritiek op de kosten (229 miljoen euro) en duur van de verhuizing. Defensie zou er binnenskamers op hebben gerekend dat de missie in Uruzgan wel zou worden verlengd en in februari zijn verrast door de val van het kabinet. Daardoor eindigt de missie per 1 augustus. Volgens Broeks is de RDTF in januari dit jaar begonnen met volledige terugtrekking als uitgangspunt.

Broeks durft niet te voorspellen wanneer de operatie klaar is. „Vergeet niet dat de aanvoer van materieel naar Uruzgan eigenlijk nog steeds doorgaat, terwijl wij dat vanaf augustus in een relatief korte periode moeten zien terug te brengen.” Het grootste deel van zijn troepen zal vóór Kerst terug zijn in Nederland. Tot in het voorjaar van 2011 blijft een kleiner detachement in Afghanistan actief om containers te verschepen. De verhuizing is voor Broeks ’professioneel gezien een fantastische klus’. „En met onzekerheid kunnen we best omgaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden