Vertrek van politieke duizendpoot De Grave voor Amsterdam zware klap

AMSTERDAM - De klap van het vertrek van Frank de Grave zal in Amsterdam nog lang nadreunen. Hij was niet alleen het 'liberale gezicht van de VVD' in Amsterdam, hij behoorde ook tot de top tien van invloedrijkste mensen op het Amsterdamse stadhuis.

ANITA LOWENHARDT

Als wethouder van financien wist hij in zes jaar tijd de gemeentebegroting weer gezond te maken, al was hij de eerste om toe te geven dat het voorwerk daarvoor al door zijn voorganger, de PvdA-wethouder Walter Etty, was gedaan.

Hij had zijn financiele zaakjes zo goed voor elkaar, dat op zijn beleid zelden een woord van kritiek werd gehoord.

Ook het financiele debacle bij het GVB had hij ongetwijfels zonder kleerscheuren doorstaan, al was hij met zijn PvdA-collega Ter Horst van gemeentebedrijven (en haar voorganger) medeverantwoordelijk voor de jaarlijks oplopende miljoenentekorten van het vervoerbedrijf.

In het college van B en W zal De Grave node worden gemist. Door zijn grote intelligentie en kennis van zaken gold hij als de spil in het paarse college, waarvan hij mede architect was. Daarbij zat hij in dat college, met D66-wethouder Bakker van verkeer en cultuur, als enige langer dan twee jaar. Dat was overigens de redenen waarom hij twee jaar geleden nee zei op het verzoek van VVD-leider Bolkestein zitting te nemen in het paarse kabinet.

De Grave kan zonder overdrijving ook al een van de architecten van die combinatie worden genoemd. Hij was jarenlang lid van het zogenoemde Des Indes-beraad en bij de laatste verkiezingen mede-opsteller van het VVd-verkiezingsprogam.

Toen Ed van Thijn naar Den Haag werd geroepen om Ien Dales op te volgen, nam hij het burgemeesterschap waar en ook dat deed hij met zichtbaar groot gemak. Hij kan zich razendsnel iets eigen maken en draagt dat op besliste, doch innemende wijze en zonder betweterigheid uit. Gevoel voor humor heeft deze duizendpoot ook nog en hij is een uitmuntend schaker en bridger.

Zijn vertrek wordt dan ook, na het vertrek van burgemeester Van Thijn, algemeen gezien als de tweede grote aderlating voor de Amsterdamse politiek.

Over zijn opvolging is de strijd meteen al ontbrand. Op twee fronten. De Grave wil Edgar Peer, wethouder van economische zaken, graag als zijn opvolger, zowel voor het wethouderschap van financien als als VVD-lijsttrekker in Amsterdam. Liberale VVD'ers vinden Peer echter te 'rechts' en zien Annelize van der Stoel (oud-fractie-voorzitter in Amsterdam, nu kamerlid) liever op die plek.

Bovendien staken coaltiegenoten PvdA en D'66 gisteren een stokje voor De Grave's plannetje. Zij erkennen dat de opvolging van een wethouder een interne partijzaak is, maar achten 'het schuiven met portefeuilles' een kwestie van de hele coalitie.

Dat betekent dat de post financien wel eens aan de neus van de VVD voorbij zou kunnen gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden