Nieuws

Vertrek uit Dabiq is symbolische nederlaag voor IS

Strijders van het Vrije Syrische Leger in Dabiq. Beeld afp
Strijders van het Vrije Syrische Leger in Dabiq.Beeld afp

In het Syrische stadje Dabiq moest volgens terreurbeweging Islamitische Staat de eindstrijd tegen het Westen van start gaan, zich baserend op een oude islamitische voorspelling. De beweging had zelfs haar beruchte glossy vernoemd naar het stadje, dat IS in 2014 in handen kreeg. Maar vandaag trok de organisatie zich na een kortstondig gevecht terug uit de stad en gaf het prijs aan Syrische rebellen en het Turkse leger.

Ghassan Dahhan

Hoewel Dabiq van weinig strategische waarde is, geldt het vertrek van IS uit de stad als een van de grootste symbolische nederlagen uit zijn geschiedenis. Dabiq was voor IS wat Stalingrad was voor de Sovjets: beide verbonden hun reputatie aan het behoud van een stad.

IS zag de bui al vorige maand hangen, toen het Turkse leger met onder zijn vleugels de Syrische rebellen het gebied eromheen naderden. De beweging veranderde de naam van haar glossy uit voorzorg in 'Rome', om zo de aandacht niet te vestigen op de naderende nederlaag.

De verliezen stapelen zich nu wel heel snel op voor IS, en het riskeert nu ook zijn Iraakse bolwerk Mosul kwijt te raken. Rondom Mosul staan het Iraakse leger, de Koerdische Peshmerga, Amerikanen en sjiitische milities klaar om het bolwerk te bestormen. Het wachten is nu op het startsein van de Iraakse premier Abadi, dat ieder moment kan worden gegeven.

Pamfletten
De Iraakse luchtmacht wierp vandaag alvast tienduizenden pamfletten uit over de stad, waarin de burgers werden gewaarschuwd uit de buurt te blijven van IS-doelen. Daarin werden ook ouders opgeroepen om hun kinderen voor te bereiden op de oorlog, onder meer met het advies het verhaaltje op te hangen dat de bommen die zullen vallen onderdeel zijn van een 'spel' of slechts 'donder' voorstellen.

IS-strijders zijn volgens verschillende berichten bezig zich in te graven, andere jihadisten zijn uit voorzorg naar Syrië vertrokken. Uit verschillende onderzoeken, waaronder die van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV), blijkt ook dat het aantal Syriëgangers in de laatste maanden flink is afgenomen. Dit heeft vooral te maken met recente nederlagen van IS, en omdat het sinds kort moeilijker is Syrië te bereiken. Turkije heeft na vier jaar eindelijk besloten om zijn grens op slot de doen voor reizende IS-strijders, waardoor de Europese extremisten Syrië niet meer binnenkomen. Buurlanden Irak, Libanon en Jordanië lieten al sinds het begin van de Syrische burgeroorlog geen jihadisten door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden