Vertrek Park versterkt Koreaanse democratie

analyse De eerste vrouwelijke president van Zuid-Korea moet opstappen. Wat betekent de harde uitspraak van het Constitutionele Hof voor de toekomst van het land?

GIJS MOES en REDACTIE BUITENLAND

Park Geun-hye leek zo'n mooie start te maken na haar verkiezing in 2012. Ze had een meerderheid van de kiezers achter zich gekregen, een hele prestatie in het politiek sterk verdeelde Zuid-Korea - haar voorgangers werden gekozen met steun van rond de 40 procent. De conservatieve Park profiteerde van nostalgische gevoelens voor haar vader, die het land in de jaren zestig en zeventig met harde hand de moderne tijd in loodste.

Maar een politiek schandaal rond een schimmige jeugdvriendin die haar adviseerde, heeft haar de kop gekost. Er was sprake van machtsmisbruik en afpersing, bleek in oktober. Miljoenen Koreanen gingen de straat op om het aftreden van de president te eisen. In peilingen vond circa 80 procent van de Koreanen dat ze moest vertrekken en hetzelfde aandeel parlementariërs stemde in december voor afzetting.

Dat het hof de president nu unaniem wegstuurt, is winst voor de Koreaanse democratie. In de glasheldere uitspraak wijzen de rechters erop dat Park de grondwet heeft geschonden, dat ze dit zelf niet lijkt in te zien en dat ze daarmee de steun onder de bevolking heeft verspeeld. De ex-president bevestigde dit oordeel gisteren, door via een woordvoerder te laten weten dat ze het presidentieel paleis niet wil verlaten.

Zuid-Korea moet nu binnen twee maanden weer naar de stembus. Als de afzetting en de campagne ordelijk verlopen en een nieuwe president daarna met een schone lei kan beginnen, komt de Koreaanse democratie er sterker uit. Vanzelfsprekend is dat niet, het land kent amper dertig jaar vrije verkiezingen en sindsdien is het verdeeld in een conservatief en een progressief kamp.

De nieuwe president komt voor belangrijke keuzes te staan: Hoe zal zij of hij zich opstellen tegenover de buurlanden, het machtige China en het dictatoriale Noord-Korea? De kandidaat die nu het meest kansrijk lijkt, de liberaal Moon Jae-in, wil de dialoog aangaan met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Maar het is de vraag of de man die zijn bevolking laat verhongeren terwijl hij raketten afschiet en zijn eigen halfbroer laat vermoorden, wel voor rede vatbaar is.

China probeert ondertussen zijn invloed op Zuid-Korea te vergroten. De import uit het relatief rijke en ontwikkelde land is sterk ingeperkt. Peking probeert zelfs de populaire Koreaanse popmuziek en tv-series te verbieden. Dit gebeurt uit protest tegen het opstellen van het raketschild Thaad in Zuid-Korea door de VS. Moon heeft zich eerder gekant tegen Thaad, maar afblazen van dit project levert geheid een conflict op met de VS en bondgenoot Japan.

De speelruimte in buitenlandse zaken lijkt klein. De nieuwe president kan wel een verschil maken in de aanpak van de chaebols, machtige bedrijfsconglomeraten als Samsung, LG, Lotte en Hyundai. Op de achtergrond van het drama rond Park spelen deze chaebols een grote rol. De topman van Samsung is inmiddels aangeklaagd wegens omkoping. Een president die een scheiding van politiek en economie weet door te voeren, helpt Zuid-Korea echt vooruit.

De krulspelden in het haar van Lee Jung-mi, president van het Constitutionele Hof, hielden de gemoederen gisteren bezig. Ze krijgt veel krediet als hardwerkende vrouw, die op deze historische dag zo toegewijd was dat ze vergat in de spiegel te kijken. Park zat juist uren bij de kapper tijdens de ramp met een veerboot in 2014.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden