Vertrek Opstelten begrijpelijk en wellicht ook onvermijdelijk

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Het vertrek van Ivo Opstelten (VVD) als minister van veiligheid en justitie is begrijpelijk en wellicht zelfs onvermijdelijk. Voor zijn staatssecretaris en partijgenoot Fred Teeven ligt dat fundamenteel anders. Zijn ontslag is, vanuit de zaak bezien, onnodig.

Voor beiden geldt echter in ieder geval dat het tijdstip van het ontslag voorbarig was. Het ware beter geweest als beiden gisteren nog als bewindspersoon verantwoording hadden afgelegd in de Tweede Kamer en alsnog, het oordeel van de Kamer gehoord hebbende, hun conclusies hadden getrokken. Dat opnieuw bewindslieden aftreden buiten de Kamer om is nogmaals een verkeerde inschatting van de rol van de volksvertegenwoordiging.

Strikt genomen is er niet al te veel aan de hand. Opstelten kon het schriftelijke bewijs van de overeenkomst van de toenmalige officier van justitie Fred Teeven met de drugscrimineel Cees H. niet boven tafel krijgen. Iets dat ook de voormalige procureur-generaal Henk van Brummen niet lukte. Pas in derde instantie, en nadat 'Nieuwsuur' wel de bewijzen had ingezien, lukte dat, met pijn en moeite.

Dit kan inderdaad uitgelegd worden als het aanvankelijk verkeerd informeren van de Kamer. Een mens van goede wil zou echter eerder zeggen dat hier sprake is van een ongelukkige gang van zaken.

Bij Opstelten speelt echter meer mee, waardoor het oordeel, ook in eigen partij, harder werd dan de zaak zelf rechtvaardigt.

Opstelten ging de laatste twee jaar struikelend en aarzelend door zijn ministerschap. Hij had een glanzende loopbaan als burgemeester achter zich, maar gaf die geen vervolg in Den Haag. Dit incidentrijke optreden heeft het oordeel binnen de VVD ongetwijfeld beïnvloed.

Fred Teeven sloot weliswaar de overeenkomst met Cees H., maar hij kreeg daarvoor de vrijheid van zijn superieuren bij het Openbaar Ministerie. Deze overeenkomst noopte hem dus niet zijn ontslag aan te bieden.

Uiteraard dient een staatssecretaris zijn minister te volgen als die opstapt, maar hij had niet verder hoeven gaan dan zijn portefeuille ter beschikking te stellen.

Teeven zelf, en hij alleen, besloot echter de deur achter zich dicht te gooien. Over de redenen gaan geruchten, maar de werkelijke reden staat niet onomstotelijk vast. Waren de bewindslieden na debat met de Kamer afgetreden, dan was het mogelijk niet nodig geweest over die redenen te speculeren. Een extra reden om hun voortijdige vertrek te betreuren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden