Vertrek Jeleva maakt weg vrij voor Barroso II

Het Europees Parlement heeft zijn tanden laten zien. De Bulgaarse kandidaat-eurocommissaris Jeleva is vooralsnog het enige slachtoffer.

Gijs Moes

Jose Manuel Barroso krijgt zijn team wel door het Europees Parlement, maar niet ongeschonden. Gisteren moest de voorzitter van de Europese Commissie accepteren dat de Bulgaarse kandidaat-commissaris Rumiana Jeleva zich terugtrekt. Daar lijkt het ook bij te blijven.

Jeleva maakte een zeer zwakke indruk tijdens de hoorzitting in het Europarlement, die bedoeld was om te testen of ze geschikt was voor de portefeuille ’humanitaire hulp’. Bovendien gaf de 40-jarige Bulgaarse geen duidelijk antwoord op vragen over haar zakelijke belangen.

In een brief aan de Bulgaarse premier Boiko Borisov slaat Jeleva, nu nog minister van buitenlandse zaken, een zeer bittere toon aan. „Ik heb geen hoop op een onpartijdig en objectief oordeel”, schrijft ze over de beslissing die het Europarlement op dat moment nog moest noemen.

Die bitterheid was er ook bij Joseph Daul, de voorzitter van de christen-democratische EVP-fractie in het Europees Parlement, waar Jeleva enige tijd lid van was. Het verlies van deze kandidaat komt hard aan, zo bleek uit de reactie van Daul.

„Jeleva was een goede kandidate, maar ze is slachtoffer geworden van de kleine, zielige politiek.” Daul hekelde de opstelling van de sociaal-democratische, liberale en groene fracties, die Jeleva geen eerlijke kans gegeven hadden. Toch zijn de christen-democraten niet op wraak uit, zo verzekerde hij. „Ik heb geen bloed nodig om te kunnen leven.”

De EVP-fractie, de grootste in het parlement, moet opnieuw slikken. Vijf jaar geleden zagen de christen-democraten ook een kandidaat sneuvelen. Toen was de Italiaan Buttiglione voor een meerderheid niet aanvaardbaar vanwege zijn oerconservatieve ideeën over homo’s.

Bij de andere partijen zijn nu ook wel zwakke kandidaten te vinden. Zo wordt de Slowaakse socialist Sefcovic nagedragen dat hij zich vijf jaar geleden negatief heeft uitgelaten over de Roma-zigeuners in zijn land. En de Britse buitenlandvertegenwoordiger Ashton maakte geen sterke indruk. Maar zij krijgen in het Europarlement wel voldoende steun.

Neelie Kroes lijkt ook zeker van een nieuwe periode van vijf jaar, als eurocommissaris voor de ’digitale agenda’. Na afloop van een ingelast gesprek achter gesloten deuren, kreeg ze schouderklopjes van Europarlementariërs. Ze presenteerde haar ideeën nu beter dan in een drie uur durende hoorzitting. Vandaag krijgt ze waarschijnlijk groen licht.

Commissievoorzitter Barroso wil zo snel mogelijk aan de slag met zijn nieuwe ploeg. Hij liet een korte verklaring uitgaan, waarin hij zegt kennis te nemen van Jeleva’s beslissing, die hij respecteert.

Op 3 februari volgt een hoorzitting met de nieuwe Bulgaarse kandidate, de 57-jarige Kristalina Georgieva, op dit moment vicepresident van de Wereldbank in Washington. Zij moet zich nu inlezen in haar nieuwe taak en dan het Europarlement overtuigen. Op 9 februari volgt de stemming over de commissie, twee dagen voor een EU-top in Brussel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden