Vertrek Jan Pronk werkt averechts

Stiekem is het nog steeds een leuk grapje: zet twee PvdA'ers bij elkaar en je hebt een schisma, zet een derde erbij en je hebt een milieuvergunning nodig vanwege de zuurgraad. Cliché, maar binnen de PvdA zijn we er bijzonder goed in om dat cliché keer op keer te bevestigen. Zo ook als het gaat over het regeerakkoord, en specifiek over de strafbaarstelling van illegaal verblijf en de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Niet alleen is er een gapende kloof tussen de fractieleiding en het partijbestuur aan de ene kant, en een groot deel van de leden aan de andere kant, die leden beginnen nu ook onderling te knokken over wat de beste manier is om met die kloof om te gaan. Na een tumultueus congres en een ledenraad waar Samsom het met succes 'nog één keer' uitlegde, is het vertrek van Jan Pronk uit de PvdA het volgende mediamoment in een coalitiesoap die nog niet eens voorbij zijn eerste seizoen is.

Is het een principekwestie, zoals Pronk stelt in zijn brief? Niet tussen hem en de Jonge Socialisten. Wat betreft de principes zijn we het eens, en daar gaat de discussie ook niet om. Ja, de PvdA is akkoord gegaan met een maatregel die op een fundamenteel niveau inhakt op de menselijke waardigheid van vreemdelingen. Ja, we verloochenen onze beginselen als we de zwaksten in de wereld laten betalen voor onze eigen crisis. Daar moeten we ons blijvend tegen verzetten.

Wat ons betreft bereikt Pronk met de opzegging van zijn lidmaatschap precies het tegenovergestelde van wat hij zou willen: in plaats van doorlopend, georganiseerd en breed verzet binnen de partij, verzet dat het Samsom daadwerkelijk moeilijk kan maken, verwordt zijn kritiek tot een mediacircus dat door de fractie makkelijk terzijde kan worden gezet.

Natuurlijk spreekt Pronks staat van dienst voor hem, maar wie pas meer dan een halfjaar na het congres over het regeerakkoord en enkele weken nadat Sander Terphuis vrijwel de gehele partij meekreeg in het verzet tegen de strafbaarstelling van illegaal verblijf, publiekelijk zijn lidmaatschap opzegt, heeft de boot wat ons betreft gemist. Je kunt bovendien niet volhouden dat de partij als geheel haar principes kwijt is als zo'n groot deel van de leden zich verenigt tegen de onfatsoenlijke maatregelen in het regeerakkoord. Juist op zulke momenten is het morele gewicht van iemand als Pronk keihard nodig. Niet vanuit een Zwitsers chalet en via de Volkskrant, maar midden in de partij. Het is tussen Pronk en de meeste PvdA-leden helemaal geen kwestie van wel of geen principes. Laten we dat erkennen, en het clichégrapje over PvdA-schisma's laten voor wat het is.

De auteur neemt vanavond deel aan het debat met Jan Pronk in 'De Nieuwe Liefde' te Amsterdam. Meer informatie:

www.denieuweliefde.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden