Vertrek Henk Krol zoveelste probleem

Seniorenpartij moet puberteit ontgroeien

Het vertrek van Henk Krol als voorman van 50Plus is niet het eerste, maar het zoveelste probleem voor de ouderenpartij. De partij die in 2009 het licht zag en vorig jaar met twee zetels een knappe entree maakte in de Tweede Kamer, heeft te kampen met een instabiel partijbestuur, een verdeelde achterban en nu ook met het schandaal rondom boegbeeld Krol.

Krol, die met zijn partij altijd pleitte voor fatsoenlijke pensioenregelingen, bleek als hoofdredacteur van de Gay Krant jarenlang geen pensioenpremies voor zijn medewerkers te hebben afgedragen. Onmiddelijk nadat de Volkskrant dit gisterochtend onthulde, besloot Krol op te stappen. "Mijn fouten erken ik", schreef hij in een brief. "Ik kan niet anders dan mijn functie neerleggen."

Voor de partij stapelen de problemen zich op. Binnen het partijbestuur is een stoelendans gaande, met als voorlopig sluitstuk het opstappen van partijvoorzitter Willem Holthuizen en twee bestuursleden. Twee geroyeerde leden mochten weer terugkeren.

Verder bestaat er onenigheid over deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Het bestuur vindt het nog te vroeg om mee te doen, maar lokaal beginnen ongeduldige leden toch afdelingen onder de noemer Ouderen Politiek Actief (OPA) om het landelijke succes lokaal te verzilveren.

Dit voorjaar zei Krol nog op een partijcongres dat 50Plus zich in 'de kleuterfase' bevindt. Maar inmiddels lijkt de partij in sneltreinvaart door te stoten naar de puberteit. Onvoorspelbaar gedrag, verzet tegen het gezag, groepjesvorming: al deze pubertrekken zijn de laatste tijd herkenbaar bij de ouderenpartij die het zo goed doet in de peilingen. Er zal een gezaghebbend, breed aanvaard leider moeten opstaan die de boel rechttrekt, betoogt de Groningse politicoloog Gerrit Voerman vandaag in deze krant. "Als die persoon er niet komt, wordt het ingewikkeld om de zaak bij elkaar te houden."

Het partijbestuur komt vandaag in Utrecht bijeen om zich over de nieuwe situatie te buigen. Krol overweegt actief te blijven binnen de partij. mogelijk als bestuurslid.

DE VERDIEPING 4

50Plus heeft nog geen tradities

Opvolger Norbert Klein volkomen verrast
Voor Norbert Klein, tot gisteren de tweede man van 50Plus, kwam het vertrek van Henk Krol gisteren als een volkomen verrassing. Deze week deed de 57-jarige oud-ondernemer namens de ouderenpartij de onderhandelingen met het kabinet, totdat Krol en hij die voor gezien hielden omdat alle aandacht voor ouderen naar hun smaak ontbrak. Klein was eerder jarenlang actief voor de VVD, als raadslid in Nijmegen en Statenlid in Gelderland. Waarschijnlijk wordt Krol opgevolgd door Martine Baay-Timmerman uit Huizen, nummer drie op de kandidatenlijst.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden