Vertrek Ellie Lust leidt tot onrust onder roze agenten

Roze in Blauw, het LHBT-netwerk binnen de politie, vaart mee in de Canal Pride 2017 in Amsterdam. Vooraan voormalig politiewoordvoerder Ellie Lust.Beeld Maarten Hartman

Het rommelt onder homo’s bij de Amsterdamse politie. Die onrust bevordert het vertrouwen in blauw niet, zegt het COC.

Het is al weken onrustig onder homoseksuele agenten in het Amsterdamse politiekorps. D66-raadslid Jan-Bert Vroege en homobelangenorganisatie COC ­vrezen daardoor verminderde ­bereidheid tot het doen van aangifte onder homo’s.

Eerst verliet woordvoerder en lesbisch boegbeeld Ellie Lust met ruzie het korps. Aanleiding zou Lusts televisiewerk zijn, dat volgens haar baas niet meer samen ging met het woordvoerderschap. Uit solidariteit met Lust trad het voltallige bestuur van ‘Roze in Blauw’ af, het aanspreekpunt voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders van binnen en buiten de politie. Raadslid Vroege vreest dat de onrust overslaat naar roze agenten. “Haatmisdaden tegen homo’s in Amsterdam vragen speciale aandacht”, stelt hij. Hij stelt voor de tweede keer vragen in de raad over de kwestie.

Weinig aangiften

Ook het COC is bezorgd. Naar schatting doet slechts 10 procent van de slachtoffers van haatmisdrijven aangifte. Kennelijk is dat nog altijd lastig door het anders-zijn, en een gebrek aan vertrouwen in de politie, schrijft COC-voorzitter Peter de Ruijter in een open brief aan hoofdcommissaris Aalbersberg van politie-eenheid Amsterdam-Amstelland. In 2015 werden die aangiftes voor het laatst geteld, het waren er honderden. Dat zou betekenen dat er alleen al in Amsterdam elk jaar duizenden incidenten plaatsvinden, gericht op lesbo’s, homo’s en transmensen om hun seksuele voorkeur. Dat varieert van spugen en beledigen tot pesten op straat en mishandeling.

Vaak heeft de politie weinig aanknopingspunten om de dader te vinden. Die dader is dan waarschijnlijk een onbekende voorbijganger, die moeilijk is op te sporen. “Toch is het doen van aangifte belangrijk. Laat het ons weten, alleen dan wordt geweld zichtbaar”, meldt Roze in Blauw.

Aanpak van geweld tegen homo’s vereist empathie en opvolging, stelt het COC. In een ‘regenboogakkoord’ spraken negen partijen in de hoofdstad af dat ze de meldingsbereidheid willen verdubbelen. En juist nu ontstaat er onrust bij Roze in Blauw. “Blijven er wel genoeg agenten over om vrijwillig te werken aan zichtbaarheid van homoseksualiteit en om specifiek geweld aan te pakken?” vraagt Vroege zich af.

Marja Lust van Roze in Blauw, de tweelingzus van Ellie, gaat ervanuit dat het vertrek van het bestuur zonder grote gevolgen blijft. “Roze in Blauw heeft in Amsterdam een actieve kern van zo’n tachtig mensen die al veel doen. Als er een ernstig incident is, moet je 112 bellen. De speciale telefoonlijn voor aangiftes van geweld tegen homo’s blijft gewoon 24 uur per dag in de lucht. Wie wil, kan aangifte doen bij een roze agent.” 

Nieuw bestuur

Marja Lust maakt zich ook niet veel zorgen over het functioneren van Roze in Blauw. “Misschien kunnen we de komende tijd wat minder aantreden bij discussies en workshops, maar binnen zes weken is er een nieuw bestuur”, verzekert ze. Landelijk zijn er zo’n driehonderd politiemensen aangesloten bij Roze in Blauw.

Ondertussen blijft het gedwongen vertrek van Ellie Lust knagen aan zowel D66’er Vroege als het COC. Het COC ervaart het als een groot verlies. “Ellie Lust was ambassadeur voor een diverse politie.” Vroege zit met de kwestie in zijn maag: “Blijkbaar mag je als lesbische politievrouw niet te zichtbaar zijn”, zegt hij.

Lees ook:

Politie tegen LHBT'er na klap op straat: 'Waar is je letsel dan?'

Speciaal beleid om agenten LHBT-vriendelijker te maken, moet overbodig worden, schrijven Heleen Cousijn en Jeroen Horvers.

Onze Ellie Lust is bij de narcoticabrigade

Ellie Lust móest wel een eigen programma krijgen, want sinds haar deelname aan ‘Wie is de Mol’ 2016 is ze een publiekslieveling. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden