Vertrek Blind illustreert crisis binnen Nederlands elftal

Bondscoach Danny Blind in de spelersbus bij aankomst op Schiphol na de verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. Beeld ANP
Bondscoach Danny Blind in de spelersbus bij aankomst op Schiphol na de verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije.Beeld ANP

De ondergang van Oranje op 1 september 2001 in Dublin zal in dramatiek niet gauw worden overtroffen, maar na de uitschakeling voor het EK eind 2015 kwam zaterdagavond ook de 2-0 nederlaag tegen het bescheiden Bulgarije er dicht bij.

In Ierland raakte destijds het WK definitief uit zicht, in Sofia nu nog niet helemaal. Maar het gevoel was weinig anders, vooral door het gebrek aan perspectief, bovenal voor de coach, die het hoofd moest buigen.

Danny Blind is vanavond ontslagen. Zaterdagavond had hij gezegd dat hij moest nadenken, dat hij zich een spiegel zou voorhouden, dat hij wist hoe de hazen lopen. “Ik moet eerlijk zijn naar mezelf, naar het team en naar de KNVB”, zei hij. Iemand die weet hoe de hazen lopen, weet ook dat hij na dergelijke teksten niet meer kan functioneren. Hoe zou hij het opperste gezag op het trainingsveld nog kunnen uitstralen?

Sneller van verwacht

Zo kwam, in al langer schrale tijden voor het Nederlandse voetbal, toch sneller dan verwacht het einde voor de al eerder gebrandmerkte Blind. De uitschakeling voor het EK 2016, waarbij Blind in de laatste vier kwalificatieduels als opvolger van de ontslagen Guus Hiddink de leiding had gehad, kon al niet als een incident worden gezien. Dat met het WK van volgend jaar in Rusland een tweede eindtoernooi op rij zou kunnen worden gemist, moest als een reële mogelijkheid worden beschouwd.

Na de eerste tekeningen in de kwalificatiepoule, waarin alleen de nummer één zich rechtstreeks plaatst en het sterke Frankrijk daarvoor de favoriet is, leek de aanvankelijk heftig bekritiseerde Blind in iets rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen. Het besef leek te winnen dat er van Oranje niet veel gevraagd kan worden, en dat de coach ervan beperkt is in zijn mogelijkheden. Maar in Sofia gooide Blind nadrukkelijk zijn eigen glazen in.

Hij stelde de 17-jarige Ajax-verdediger Matthijs de Ligt als jongste naoorlogse debutant op, en dat pakte faliekant verkeerd uit. De Ligt ging weldra in de fout bij de eerste Bulgaarse treffer en ook bij de tweede, halverwege de eerste helft al, ging hij weifelend te werk. Oranje duikelde door de nederlaag naar de vierde plaats in zijn poule. Alleen de tweede plaats, achter Frankrijk, zou via de play-offs in november nog een kans bieden op plaatsing voor het WK.

Zelfoverschatting

Dat de kansen zo werden verkleind, kan Blind worden aangerekend – en niet alleen vanwege zijn gok met de tiener. Ondanks tal van blessures wilde Blind niets weten van een voorzichtiger opstelling, naar het voorbeeld van Louis van Gaal die het ook toen al beperkte Oranje op het WK 2014 zo toch iets steviger had gemaakt.

Aan Oranje was in Sofia de zelfoverschatting (weer eens) af te zien, een zelfbeeld dat kennelijk door de coach niet was gecorrigeerd, en met die onwezenlijke houding bereikten de internationals een ongekend dieptepunt. Dat kon Blind er niet meer bij hebben, in een traject van hangen en wurgen sinds zijn omstreden aanstelling, als onervaren hoofdcoach. Blind won slechts drie kwalificatieduels, alle tegen laagvliegers: Kazachstan (voor het EK) en Wit-Rusland en Luxemburg (voor het WK). Vanavond zei echter zelf: "We waren op de goede weg. Bulgarije uit was naar mijn idee een incident. Ik heb er alles ingestopt wat ik in me had. Jammer dat het hiermee eindigt."

De sportieve malaise had ook zijn bestuurlijke weerslag bij de KNVB. Directeur Bert van Oostveen, die Blind benoemde, ruimde vorig jaar het veld. In het finale gesprek trof Blind gisteren commercieel directeur Jean-Paul Decossaux, die tijdelijk de leiding heeft. In de huidige KNVB-top lijkt het gewicht te ontbreken dat bij het zoeken naar en nieuwe hoogste trainer van het land is vereist. Van de Nederlandse trainers met enige naam zijn Frank de Boer en Fred Rutten vrij. Ruud Gullit en de teruggetrokken Frank Rijkaard kunnen nauwelijks serieuze kandidaten zijn.

Assistent Fred Grim neemt de honneurs waar in het oefenduel met Italië, morgen in de Arena. “We missen veel kwaliteit”, zei aanvoerder Arjen Robben in Sofia. “Dit is wat we hebben, hier moet de bondscoach het mee doen.” Inderdaad, ook als hij geen Danny Blind meer heet.

Lees ook: Hoe kan bondscoach Danny Blind nu nog op het trainingsveld staan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden